Wykonanie

Składniki:
schab 4 kotlety
sól,
pieprzMarynata:
majonez 2 łyżki
czosnek 1 ząbekstarta
skórka cytryny 1 łyżka
imbir starty 1 łyżkaFarsz:
jabłko 2
szczypiorek 2-3 łyżki
majeranek 1 łyżka
mąka (pełnoziarnista) do panierowania ok. 4 łyżki
masło +
olej do smażenia po ok.2 łyżkiWykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z
majonezem,
imbirem i
skórką cytrynową.
Mięso umyć, osuszyć. Oprószyć
solą,
pieprzem i wielokrotnie nakłuć (lub rozbić). Posmarować marynatą z obu stron. Odstawić na ok. godzinę (najlepiej na noc do lodówki).
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z poszatkowanym
szczypiorkiem i
majerankiem. Przyprawić
solą i
pieprzem.Na każdy kotlet wyłożyć farsz, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, panierować w
mące.Na głębokiej patelni rozgrzać
masło z olejem i obsmażyć roladki, ze wszystkich stron, na złoto. Dodać pozostały farsz, p odlać
wodą i dusić do miękkości.Podawać z
ziemniakami lub
kaszą i surówką.