Wykonanie
Dynia króluje w mojej kuchni. Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa, którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne, energetyzujące
pomarańczowym kolorem warzywo. Zapraszam na duszony
schab w sosie
dyniowo -
jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem
majeranku. Delikatną, subtelną
słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego
jabłka, a
imbir zadbał o pikantną nutę potrawy. Jest naprawdę pysznie. Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:

4 kawałki
schabu - najlepiej z polędwiczką200-300 g
dynii Hokkaido1 duże kwaśne
jabłko3-4 cm
imbiru5 gałązek zielonego
majeranku2 łyżki
mąki4 łyżki
masła ghee lub
oleju1
cebula200 ml
śmietany kremówkisól,
pieprzWykonanie:porcje
schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.
Mięso posolić, oprószyć
pieprzem, następnie obtoczyć w
mące, strzepując jej nadmiar. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor na tym samym tłuszczu zeszklić
cebulę i pokrojony w plasterki
imbir. Podlać
schab bulionem lub
wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut w międzyczasie przygotować
dynię.
Dynię przekroić, miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki, a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę.
Jabłko obrać i pokroić także w kostkęposiekać
majeranekdo
schabu na patelni dołożyć
dynię z
jabłkiem, posypać
majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut. Pod koniec duszenia podlać
śmietaną kremówką. Ewentualnie dosolićpodawać z ulubionymi dodatkami. Do dania pasują kluseczki,
kasze lub puree ziemniaczaneSMACZNEGO!