Wykonanie
Po
watróbce w pomarańczach, to kolejny przepis na jej pyszne przygotowanie. Tym razem bardziej wytrawne, bo z
jabłkami i
czerwonym winem. Polecam eksperymentowanie z tymi
podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z
cebulką tez smakuje wybornie.
Składniki:0,5 kg
wątróbki wieprzowej2 średnie
cebule2 twarde
jabłka3/4 szklanki
czerwonego wina półwytrawnego
sól i
pieprz do smaku1 płaska łyżeczka
majerankumąka do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam
wątróbkę folią spożywczą. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek
mąką.
Jabłka oczyścić z pestek i pokroić w ósemki,
cebulę w piórka. Rozgrzać na patelni
olej (2-3 łyżki) i wrzucić
cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym
oleju usmażyć
wątróbkę. Smażyć do momentu aż
wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię
cebulę,
jabłka i wszystko zalać
winem. Dusić, do momentu ulubionego wysmażenia, nie zapominając jednocześnie, że
jabłka nie powinny się rozpaść, około 5 minut.
Posypać
majerankiem,
solą i pierzem, podawać bezpośrednio po doprawieniu. Smacznego!