ßßß Cookit - przepis na Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem

Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Po watróbce w pomarańczach, to kolejny przepis na jej pyszne przygotowanie. Tym razem bardziej wytrawne, bo z jabłkami i czerwonym winem. Polecam eksperymentowanie z tymi podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie.
Składniki:
0,5 kg wątróbki wieprzowej
2 średnie cebule
2 twarde jabłka
3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka majeranku
mąka do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką.
Jabłka oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę. Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę, jabłka i wszystko zalać winem. Dusić, do momentu ulubionego wysmażenia, nie zapominając jednocześnie, że jabłka nie powinny się rozpaść, około 5 minut.
Posypać majerankiem, solą i pierzem, podawać bezpośrednio po doprawieniu. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/08/watrobka-wieprzowa-z-cebulka-jabkami-i.html