ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej, szczypiorku, koperku i rzodkiewki

Surówka z kapusty pekińskiej, szczypiorku, koperku i rzodkiewki

nazwa

Wykonanie

To bardzo świeża w smaku, bardzo zróżnicowana i naprawdę pyszna surówka. Będzie idealna do naszych grillowanych majówkowych mięs, spróbujcie ;)
Składniki :
0,5 niewielkiej kapusty pekińskiej
3-4 cm jasnej części pora
pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
kilka rzodkiewek
1 niewielki kiszony ogórek
3-4 liście świeżego lubczyku
Sos :
sok z połowy limonki
5-6 łyżek oleju
ok. 1/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
sól, pieprz do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie :
Bardzo drobno kroję kapustę i pora, przekładam do miski. Dodaję drobno posiekane: szczypiorek i koperek, pokrojone w cienkie paseczki rzodkiewki i listki lubczyku. Kiszonego ogórka kroję w drobną kosteczkę, dodaję do reszty warzyw.
Sos : mieszam sos z limonki z wodą, doprawiam do smaku solą i cukrem - mieszam aż te się rozpuszczą. Wtedy dolewam olej, porządnie mieszam i polewam surówkę. Odstawiam na 15 minut, by smaki się połączyły.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/05/surowka-z-kapusty-pekinskiej.html