Wykonanie
Nowy tydzień zaczynamy z dobrą energią. A jak dobra energia to zdrowe i pyszne jedzenie. Wiosenne gofry w pięknej zielonej barwie- na bazie zdrowego
szpinaku i
oleju rzepakowego to strzał w dziesiątkę.
Olej rzepakowy, którego użyłam do ciasta na gofry, jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego staram się go dodawać do przygotowywanych posiłków - również tych na słodko. Idealnie sprawdza się w ciastach z dodatkiem warzyw, których jestem ogromną fanką. Dzięki takim deserom z łatwością możemy przemycić naszym dzieciom niezbędne w zbilansowanej diecie warzywa i witaminy. Dzisiejsze gofry są tego doskonałym przykładem: z dodatkiem pełnoziarnistej
mąki ryżowej, której to właśnie gofry zawdzięczają swoją chrupkość;bez
mleka (co jest ważne dla osób na nie uczulone) - za to na
mleczku kokosowym;bez
cukru, w zastępstwie którego pojawia się jego zdrowa alternatywa-
miód;aromatyzowane
cytrynową skórką.Idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Podałam je z iście wiosenną
konfiturą domową przygotowaną z sezonowego
rabarbaru,
jabłek i
bananów. Polecam!Ps. Jeśli
boicie się dodatku
szpinaku, to od razu rozwiewam Wasze obawy- w gotowych gofrach go nie czuć,
daje jedynie piękny, intensywnie zielony kolor, no i oczywiście witaminy ;) .Składniki (16 gofrów- trójkątów takich jak na zdjęciu) :1
jajko1 kopiasta szklanka
mąki pszennej1 kopiasta szklanka
mąki ryżowej pełnoziarnistejszczypta
soli450 g młodego
świeżego szpinaku blanszowanego (waga po zblanszowaniu) lub poza sezonem mrożonego (należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru
wody)pół szklanki
oleju rzepakowego + trochę do smarowania gofrownicypół szklanki
miodu spadziowego1 szklanka
mleczka kokosowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytrynyŁączymy suche składniki-
mąki,
sól,
proszek do pieczenia i
skórkę z cytryny. W oddzielnej misce łączymy
jajko,
mleczko kokosowe,
olej,
szpinak,
miód. Wszystko dokładnie blendujemy. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną
oleju rzepakowego, wykładamy po chochelce ciasta i pieczemy gofry- w zależności od rodzaju gofrownicy dostosowujemy czas pieczenia. Gofry powinny być z wierzchu rumiane i chrupiące, w środku puszyste. Podajemy z domową
konfiturą rabarbarowo-
jabłkowo-
bananową. Smacznego!
Konfitura rabarbarowo-
jabłkowo-bananowaSkładniki: (na 3 małe słoiczki- po ok. 250 g)1 kg
rabarbaru2 średnie
banany (ok.350 g)1 kg
jabłek3/4 szklanki
cukruRabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane
jabłka i
banany również kroimy w kostkę. Pokrojone
owoce przekładamy do dużego garnka, dodajemy
cukier i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż
owoce się "rozpadną" i odparuje nadmiar soku- na małym ogniu nawet do 2 godzin. Gorącą masę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia.

http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym