Wykonanie

Jeśli próbowaliście już poprzednią rustykalną tartę ze
śliwkami z tego przepisu to nie
będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z
rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie
mieli przyjemności jej kosztować,
mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym
orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym
rabarbarem z dodatkiem szczypty
cynamonu i otartej skórki z
pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.Trata jest bardzo podzielna, nie rozpada się i znika błyskawicznie z talerzy :) Nie licząc półgodzinnego schładzania surowego ciasta w lodówce, cała tartę robi się ekspresowo: to tylko rozwałkowanie ciasta, napełnienie go
rabarbarem i złożenie
boków :)
Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej.Rustykalna
tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć na Waszym
stole w
rabarbarowym sezonie :)) Polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej
mąki pszennej (około 120 g)3/4 szklanki
mąki orkiszowej typ 630 lub zwykłej
mąki pszennej (około 80 g)4 łyżki
brązowego cukru150 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę4 łyżki zimnej
wody1 pełna łyżka gęstego
jogurtu lub
śmietanyDODATKOWO:4 łodygi
rabarbaru (około 450 g)1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej4 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
wiórków kokosowychWYKONANIE:Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę,
owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.Umyty i osuszony
rabarbar pokrój w 1,5 - 2 cm kawałki. Dodaj do niego
cukier,
skórkę pomarańczową,
cynamon oraz
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C .Ciasto wyjmij z lodówki, włóż
między dwa duże arkusze papieru do pieczenia, podsyp
mąką i rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 40 cm (może być ono lekko nierówne, a brzegi poszarpane).Na środek ciasta wysyp
wiórki kokosowe, zostawiając około 4-5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na to ułóż
rabarbar i złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając
owoce położone na brzegu.Piecz tartę przez około 45 minut do zezłocenia się
boków . Upieczoną wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze. Gotowe! Smacznego!



