ßßß
Jeśli próbowaliście już poprzednią rustykalną tartę ze śliwkami z tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.Trata jest bardzo podzielna, nie rozpada się i znika błyskawicznie z talerzy :) Nie licząc półgodzinnego schładzania surowego ciasta w lodówce, cała tartę robi się ekspresowo: to tylko rozwałkowanie ciasta, napełnienie go rabarbarem i złożenie boków :)Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej.Rustykalna tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć na Waszym stole w rabarbarowym sezonie :)) Polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej (około 120 g)3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub zwykłej mąki pszennej (około 80 g)4 łyżki brązowego cukru150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę4 łyżki zimnej wody1 pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietanyDODATKOWO:4 łodygi rabarbaru (około 450 g)1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej4 łyżki cukru0,5 łyżeczki cynamonu3 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki wiórków kokosowychWYKONANIE:Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1,5 - 2 cm kawałki. Dodaj do niego cukier,skórkę pomarańczową, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C .Ciasto wyjmij z lodówki, włóż między dwa duże arkusze papieru do pieczenia, podsyp mąką i rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 40 cm (może być ono lekko nierówne, a brzegi poszarpane).Na środek ciasta wysyp wiórki kokosowe, zostawiając około 4-5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na to ułóż rabarbar i złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając owoce położone na brzegu.Piecz tartę przez około 45 minut do zezłocenia się boków . Upieczoną wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze. Gotowe! Smacznego!


