Wykonanie
tarta z
rabarbaremPogoda za oknem niezbyt majowa, ale niezależnie od niej w sklepach i na straganach pojawił się jeden z przysmaków sezonu -
rabarbar, więc trzeba z niego korzystać. W formie, jaką prezentuję poniżej odkryłem go dopiero w ubiegłym roku. Opinie tych, którzy próbowali są jak dotychczas pozytywne. Mam nadzieję, że i Wam
tarta rabarbarowa przypadnie do gustu :).

Składniki na spód:350 g
mąki pszennej100 g
masła3
żółtka3-4 łyżki
wodyłyżka
śmietany (opcjonalnie)szczypta
soli na wierzch:ok. 700 g
rabarbaruszklanka
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
białka2 łyżki
cukruszczypta
soliMąkę przesiać do miski, dodać
sól, pokrojone w kostkę
masło,
żółtka. Posiekać całość nożem. Zagnieść ciasto, dodając stopniowo
wodę i, jeśli ciasto będzie zbyt suche,
śmietanę [ilość
wody lub
śmietany należy zwiększać stopniowo]. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć do formy na tartę. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piec ok. 20 min. w 180 o C.
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki (bez obierania ze skórki). Wrzucić do garnka razem z
cukrem i przesmażyć (ilość
cukru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od gustu).
Rabarbar można podsmażyć dłużej, jeśli chcemy uzyskać "
dżem"
rabarbarowy lub krócej, gdy zależy nam na jego większych kawałkach w tarcie. Pod koniec smażenia dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody mąkę ziemniaczaną. Wymieszać dokładnie i podgrzać. [Otrzymany
kisiel rabarbarowy można podawać jako osobny deser!]
Rabarbar wyłożyć na upieczony spód.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodając powoli pod koniec ubijania dwie łyżki
cukru. Pianę przełożyć na
rabarbar i zrobić wzorek widelcem [lub pozostawić bez ;)].Zapiekać jeszcze 20 min. w 180 o C. Wystudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem [dzięki temu
rabarbarowy kisiel lepiej zgęstnieje].

