Wykonanie
Już dawno chciałam zrobić ciasto do góry nogami, a
rabarbar od którego uginają się targowe stoiska zachęcił mnie do wykonania go w takiej wersji, oczywiście musiałam go zrobić w zdrowszej wersji czyli bez białej
mąki i
cukru więc dodałam
migdały,
mąkę owsianą
cukier kokosowy i
miód, a do tego smak podkręciła
wanilia i
imbir, z pozostałego
rabarbaru zrobiłam pyszny
dżem chia :) i już idę po następny bo mam na niego kolejne pomysły :)

Składniki :
rabarbar pęczek (ok 4-5 gałązek)4 łyżeczki
miodu2/3 szklanki
wodylaska wanilii1cm kawałek
imbiru2 szklanki zmielonych uprażonych
migdałów1/2 szklanki
mąki owsianej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli100g
masła klarowanego1/2 szklanki
cukru kokosowego3
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie)250 ml
jogurtu greckiegokilka kropli domowego ekstraktu
waniliowego (opcjonalnie)Przygotowanie :
Rabarbar tniemy na równie kawałki w zależności od tego jak chcemy je ułożyć, ja pocięłam na równie kawałki i układałam małe kwadraty raz pionowo raz poziomo (zdjęcie), następnie gotujemy je chwilę (uważając żeby się nie rozmiękły) w wodzie z
miodem,
imbirem i
wanilią (nie wylewamy powstałego
syropu, może się przydać np do przyrządzenia
dżemu), tak przygotowany
rabarbar (nie musi być miękki) układamy na spodzie kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Przygotowujemy ciasto, miksujemy
masło z
żółtkami i
cukrem, dodajemy
mąki,
proszek do pieczenia,
sól i mieszamy już łyżką, następnie dodajemy
jogurt i wcześniej ubite
białka, delikatnie mieszamy, masę wylewamy na ułożony wcześniej
rabarbarPieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, gdy ciasto ostygnie, przykładamy do niego płaską deskę do krojenia (lub cokolwiek innego płaskiego i większego od blaszki) i odwracamy delikatnie do góry nogami, tak żeby
rabarbar był na wierzchu, odklejamy delikatnie papier do pieczenia. Smacznego :)

