ßßß
Biszkopt:5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka gorącej wody1 łyżka oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy kolejno żółtka. Następnie wlewamy olej, wodę i obie mąki, całość dokładnie mieszamy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.Masa:2 czerstwe bułki3 szkl mleka1/2 szkl cukrucukier waniliowy10 dag wiórków kokosowych1 kostka masładżem z czarnej porzeczkiBułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy żeby zmiękły, a następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy na pół. Smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy posypką.Posypka:1 łyżka masła10 dag wiórków kokosowych1/2 szkl cukruNa patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i cukier, mieszamy aż posypka nabierze złotego koloru i wykładamy na ciasto.



