Wykonanie
Lubię takie obiady, na szybko, bez dużej ilości brudnych naczyń, mogąc przygotowywać inne rzeczy, pracować, bądź po prostu bawić się z dziećmi. Czas jakoś nieubłaganie szybko leci, im jestem starsza, tym dni są coraz krótsze, a rok mija błyskawicznie. Dzieci rosną w zastraszająco szybkim tempie. Zostaje mi
kalafior, zostaje mi
brokuł w lodówce, oraz wiele innych składników, które idealnie się komponują i które akurat mam pod ręką. Taki obiad jest niezwykle aromatyczny, pachnie nim cały dom, dzieci go uwielbiają, a ja mam więcej czasu dla siebie. Do tego jest idealny na takie chłodne dni, gdyż idealnie rozgrzewa
Składniki:– 1/2
kalafiora– 1/2
brokuła– 3
marchewki– 2
cebule– 1/2 szklanki mrożonego
groszku;– 1 kg
ziemniaków–
pierś z kurczaka– 1,5-2 l
wody– 2 łyżki
koncentratu pomidorowego– 1,5 litra
wody–
curry,
sól, pół szklanki
śmietany 30%–
mąka– 3 łyżki
olejuWykonanie:
Cebulę obrać pokroić w kostkę, smażyć na
oleju, posolić.
Kalafior i
brokuł podzielić na różyczki, podsmażyć z
cebulą.
Kurczaka pokroić w kawałki, dorzucić do warzyw.
Marchew obrać, umyć, pokroić w plastry, dorzucić do warzyw, podsmażyć 3 minuty.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw, zalać
wodą, dodać
curry,
koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć i gotować 15 minut. Dodać
groszek i gotować do miękkości. Wymieszać
wodę z
mąką i dodać do warzyw. Dodać
śmietanę.Smacznego