Wykonanie
Jeśli kochacie
ziemniaki choć w połowie tak jak ja, powinniście znać je nie w tylko w wersji gotowanej, smażonej, pieczonej, w różnych wersjach ziemniaczanych klusek, ale także Babę tudzież Dziada ziemniaczanego i podlaskiej
kiszki ziemniaczanej . Tę ostatnią kocham nad życie, ale nigdy sama nie robię. Kupuję u dobrego wytwórcy i zachwycam się podając z
chrzanowym lub
musztardowym musem jabłkowym i polskim dressingiem
jabłkowym. To fantastyczne, proste danie z kuchni kresowej, które tak prosto można w kilka chwil przyrządzić.
I w tym oto miejscu, przy okazji przaśnej i prostej
kiszki ziemniaczanej zagram Wam nostalgicznie, w pięknych brzmieniach jazzu
Trio Włodka Pawlika, Randy'ego Breckera i Orkiestry Filharmonii Podlaskiej . Posłuchajcie jak pięknie, jak magicznie i nostalgicznie brzmi "Nostalgic Journey "...Oooo tak, ja, herbowa Ziemniaczana Baba kocham, po prostu kocham Babę tudzież Dziada ziemniaczanego, które to danie pochodzi ze wschodnich krańców Polski. Jeśli tylko uda się zdobyć, zachwycam się też ziemniaczaną
kiszką. I o ile babkę ziemniaczaną to jeszcze czasem sama upiekę, tak wierzę szczerze, że
kiszka to musi na Podlasiu powstawać, by smakowała mi tak, jak w dzieciństwie. Na podlaskim weselu stół ze swojskimi, regionalnymi wyrobami jest obowiązkowy - palcówka,
kiszka ziemniaczana, czy
słonina w
czekoladzie to smaki, których zawsze szukam na większych posiadówkach u rodzinny z Białostocczyzny.
We środę na Targu w Fortecy można znaleźć stoisko pani Marzeny Niemierki, która przywozi
spod Małkinii własnej produkcji
kiszkę ziemniaczaną z
boczkiem (zobaczcie na zdjęciu w przekroju jak pięknie wygląda) i foremki z cudownie pikantną babką ziemniaczaną z
suszonymi pomidorami. Ma też fioletowe
ziemniaki z własnej uprawy i kilka innych smakołyków. Och jakże się ugościłam wczoraj przy okazji zakupów pod Fortecą!No ale gdy już masz taką
kiszkę ziemniaczaną, jak ją podać?
Kiszkę można piec na rumiano lub smażyć w całości jak
kiełbaskę, pamiętając by nakłuć skórkę w kilku miejscach (inaczej popęka) lub pokroić w plasterki i zrumienić na
oleju rzepakowym (najlepiej nierafinowanym), a
potem podać z
musem jabłkowym doprawionym
chrzanem lub
musztardą. Do tego prosta
sałatka z zielonych liści z
jabłkiem oraz cudownym
jabłkowym dressingiem i w kilka chwil masz zachwycającą, polską kolację. Koniecznie podaj do tego szklankę dobrego polskiego cydru!I także wczoraj pod tą Fortecą wpadłam na Dawida Nestoruka z Magiel Cafe i tak mi się przypomniała przedoskonała babka ziemniaczana, która onegdaj
jadłam u niego podaną na wieczorze degustacyjnym z
winami. I ta
kiszka była z
musem jabłkowym. to właśnie wspomnienie kolacji w
Maglu i Dawidowej kuchni śródziemnopolskiej .
Zobaczcie jak prosto - wyciągam z szafki kilka moich ulubionych butelek, mieszam smaki z silną nuta
jabłka, a
potem zbieram zachwyty od
mauża i dzieciaków. A w spiżarni zawsze mam:RAJMAN -
syrop jabłkowy i
ocet jabłkowy - w dressingu do sałatki z
jabłkiemNierafinowany
OLEJ rzepakowy od pana Kowalskiego - do smażenia
kiszki i dressingu do sałatki
JABŁKA GRÓJECKIE ChoG - na
mus jabłkowy i pokrojone do sałatkiCYDR IGNACÓW - bo z nim
kiszka z
jabłkami smakuje wybornie!Zielone liście od Pana
Ziółko -
pak choy,
roszponka,
młody szpinak, czy pikantny
musztardowiecI tak po krótkiej środowej wizycie w Fortecy, wzbogacona o smaki ze spiżarni zakręciłam autentycznie wyśmienity rarytas. Koniecznie spróbujcie!
Lubię gdy
kiszka ziemniaczana jest pikantna i z
boczkiem w środku . Kremowa i delikatna w środku, zrumieniona na chrupiąco lub z podpieczoną na chrupko skórką.
Kiszka ziemniaczana uwielbia
boczek i
jabłka, ale jeśli zamówicie
kiszkę wegetariańską, możecie ominąć
boczek, wówczas dużo smaku da jej
majeranek.4
jabłka grójeckie ChOG2 łyżeczki
musztardy sarepskiej2 łyżeczki dobrego
chrzanuok 500g dobrej, podlaskiej
kiszki ziemniaczanejnierafinowany
olej rzepakowykilka cienkich plastrów
wędzonego boczkuspora garść świeżych zielonych liści (np.
pak choy,
młody szpinak,
roszponka)dressing30ml nierafinowanego
oleju rzepakowego2 łyżki ciemnego
syropu jabłkowego Rajman (lub powideł Rajmana)2 łyżki
octu jabłkowego (u mnie Rajman)świeżo mielony
pieprzlistki z kilku gałązek świeżego
tymianku3
jabłka grójeckie obierz, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do rondelka i duś pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Mus z
jabłek lekko przestudź. Do połowy dodaj
musztardę, do drugiej części
chrzan i wymieszaj. Podaj oba musy w miseczkach do podsmażonej
kiszki.
Kiszkę ziemniaczaną pokrój na ukośne plastry i przesmażaj na rumiano na
oleju rzepakowym. Na drugiej patelni podsmaż na chrupko
wędzony boczek i odsącz na ręczniku papierowym.Umyj i osusz zielone liście. Ostatnie
jabłko umyj i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w słupki (razem ze skórką). Wymieszaj razem składniki dressingu. Połącz pokrojone
jabłko z zielonymi liśćmi i dressingiem.Podawaj podrumienioną
kiszkę posypaną chrupkim
boczkiem, z
sałatką z
jabłkiem i
musem jabłkowym w dwu wersjach. I nie zapomnij i butelce dobrego cydru do podania!to nie jest wpis sponsorowany przez któregokolwiek z wymienionych producentów, to wpis-zachwyt dla ich wyśmienitych produktów, jeśli jeszcze ich nie znacie, szukajcie koniecznie!