ßßß
Rozkochałam się w jabłkowych smakach ostatnio. Na dodatek tak na amen. Coraz częściej używam octu jabłkowego zamiast winnego w kuchni. Mam karton wyśmienitego cydru w spiżarni, który jakoś zbyt szybko zawsze się kończy. Zachwycam się jabłkowym czarnym złotem od Rajmana, znacie? Maciek zaklina jabłka, leciutko przypala i koncentruje do stanu, w którym 3 kilo jabłek zamienia w 200ml wyśmienitego kremu jabłkowego albo konfitur, czy powideł czarnych jak piekło. A w pięknej szklanej butli zamyka ocet i syrop jabłkowy, obłędne do marynat, dressingów i oblizywania z łyżki. Dziś żenię w jednym garnku R ajmana i Cydr Ignaców z kurczakiem z eko hodowli . Potem daję mu tylko trochę czasu, reszta sama się dzieje…
A może na niedzielny albo świąteczny obiad podacie pysznego kurczaka w cydrze z jabłkami ? Bardzo smakuje dzieciom, zachwycają się nim dorośli. Delikatny, mięciutki, wyśmienity z pieczonymi z rozmarynem ziemniakami albo kaszą pęczak. Świetnie pasuje do niego mieszana sałata z cząstkami jabłek, suszoną śliwką i ziołowym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i octu jabłkowego. No i cydr, koniecznie cydr do obiadu, ach będzie pysznie!Niesamowicie delikatne i mięciutkie mięso przesycone cudowną nutą jabłek, a do tego fantastycznie aromatyczny sos. Niby "zwykły" kurczak, ale jeśli kupicie kurczę ekologiczne lub z zaufanej, wiejskiej hodowli, to danie godne będzie rodzinnego, odświętnego obiadu.kurczak ekologiczny o wadze ok 2 kgsól morskaświeżo mielony pieprz2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon50g miodu o łagodnym smaku1 łyżka octu jabłkowego2 łyżki oliwy z oliweklistki z kilku gałązek świeżego tymianku2-3 szalotki4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masłaok 400ml wytrawnego cydru2-3 łyżki syropu jabłkowego Rajman1-2 twarde winne jabłkaKurczaka podziel na części, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 20 minut. Wymieszaj razem musztardę, miód, ocet jabłkowy, 2 łyżki oliwy z oliwek i listki oberwane z gałązek tymianku. Przełóż kurczaka do miodowo-musztardowej marynaty i odstaw na ok 3 godziny.Pokrojone w piórka szalotki przesmaż na złoto na łyżce masła i łyżce oliwy, a następnie przełóż do garnka, w którym będziesz piec kurczaka. Na pozostałych 3 łyżkach oliwy podsmażaj partiami kawałki kurczaka aż zrumienią się z każdej strony i przełóż je do garnka z szalotką. Wlej do garnka cydr i syrop jabłkowy, ułóż na wierzchu cząstki obranych i odszypułkowanych jabłek. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na 20 minut do rozgrzanego do 200 °C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz kolejne 40 minut. Potem odkryj przykrywkę i dopiekaj jeszcze ok 15 minut.Wyjmij kurczaka i jabłka do blaszki i wstaw do wyłączonego, ale gorącego piekarnika. W tym czasie wstaw na kuchenkę garnek z sosem i szalotkami, gotuj sos kilkanaście minut, aż się zredukuje* i zgęstnieje. Sos jest fantastyczny! Podawaj kurczaka z sosem w sosjerce i pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami albo z kaszą pęczak.* można sos przetrzeć albo zmiksować, by był gładki, można też zupełnie odpuścić sobie jego redukowanie, jeśli ktoś nie ma chęci, a podaje danie z kaszą pęczak