ßßß
Najpyszniejsza wiosenna klasyka - kruche z rabarbarem i bezą. Nadzienie rabarbarowe z dodatkiem malin i nuty pomarańczowej, wysoka pianka bezowa uwieńczona chrupiącą bezą a do podania... kompot rabarabarowo - truskawkowy z wanilią :-). Polecam na majówkę!Składniki na kruchy spód:250 g mąki pszennej125 g masła, zimnego100 g cukru pudrupół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżka kwaśnej śmietany 18%4 żółtkaMąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, na jasnozłoty kolor.Nadzienie:500 g rabarbaru, pociętego na kawałki (łodyg nie obieramy)100 g malin (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z 1 pomarańczy, umytej i wyparzonej2 łyżki skrobi ziemniaczanej2 łyżki cukruWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.Beza:4 białkaszczypta soli200 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.Smacznego :-).