ßßß Cookit - przepis na Kruche z rabarbarem i bezą

Kruche z rabarbarem i bezą

nazwa

Wykonanie

Najpyszniejsza wiosenna klasyka - kruche z rabarbarem i bezą. Nadzienie rabarbarowe z dodatkiem malin i nuty pomarańczowej, wysoka pianka bezowa uwieńczona chrupiącą bezą a do podania... kompot rabarabarowo - truskawkowy z wanilią :-). Polecam na majówkę!
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
4 żółtka
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.
Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Nadzienie:
500 g rabarbaru, pociętego na kawałki (łodyg nie obieramy)
100 g malin (świeżych lub mrożonych)
skórka otarta z 1 pomarańczy, umytej i wyparzonej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.
Beza:
4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.​​
Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-z-rabarbarem-i-beza