Wykonanie
Najpyszniejsza wiosenna klasyka - kruche z
rabarbarem i
bezą. Nadzienie
rabarbarowe z dodatkiem
malin i nuty pomarańczowej, wysoka pianka bezowa uwieńczona chrupiącą
bezą a do podania... kompot
rabarabarowo -
truskawkowy z
wanilią :-). Polecam na majówkę!Składniki na kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masła, zimnego100 g
cukru pudrupół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%4
żółtkaMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je
mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w
mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, na jasnozłoty kolor.Nadzienie:500 g
rabarbaru, pociętego na kawałki (łodyg nie obieramy)100 g
malin (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z 1
pomarańczy, umytej i wyparzonej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej2 łyżki
cukruWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.
Beza:4
białkaszczypta
soli200 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na
bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
białka i zacząć ubijanie. Kiedy
białka lekko się spienią dodać
sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać
cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą
skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć
rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć
bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch
bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.Smacznego :-).