ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nadszedł sezon na rabarbar. Najchętniej daję go do ciast drożdżowych. Dzisiaj jednak ciasto kruche w wersji z rabarbarem :)Samo ciasto jest słodkie, jednak kwaśny rabarbar daje idealną równowagę. Beza pod kruszonką nie jest do końca prawdziwą chrupiącą bezą, a bardziej delikatną pianką, która dodaje całości fajnego smaku.
Poza tym można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i z soku, który otrzymamy podczas smażenia rabarbaru będzie pyszny kompt :)
Wystarczy dolać do niego wody i gotowe :)
Przepis na blachę prostokątną; wymiary 39x23
Składniki na spód:
360 g mąki pszennej
140 g cukru pudru
140 g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka o temperaturze pokojowej
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
70 g masła
70 g cukru
130 g mąki
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
ok. 120 g cukru
Składniki na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Dodać przesiany cukier puder, masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i smażyć ok. 3 minuty. Sok można odlać i wymieszać z wodą, co da pyszny kompot :)
Rabarbar odsączyć na durszlaku z pozostałego soku.
Ciasto rozwałkować na papierze w prostokątnej formie.
Wyłożyć odsączony rabarbar.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na rabarbar.
Przygotować kruszonkę. Do tego rozpuścić masło i wymieszać z mąką i cukrem.
Posypać nim ciasto.
Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/05/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html