Wykonanie
Nadszedł sezon na
rabarbar. Najchętniej
daję go do
ciast drożdżowych. Dzisiaj jednak ciasto kruche w wersji z
rabarbarem :)Samo ciasto jest słodkie, jednak kwaśny
rabarbar daje idealną równowagę.
Beza pod kruszonką nie jest do końca prawdziwą chrupiącą
bezą, a bardziej delikatną pianką, która dodaje całości fajnego smaku.Poza tym można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i z soku, który otrzymamy podczas smażenia
rabarbaru będzie pyszny kompt :)Wystarczy dolać do niego
wody i gotowe :)
Przepis na blachę prostokątną; wymiary 39x23Składniki na spód:360 g
mąki pszennej140 g
cukru pudru140 g zimnego
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
żółtka o temperaturze pokojowejszczypta
soliSkładniki na kruszonkę:70 g
masła70 g
cukru130 g
mąkiDodatkowo:1 kg
rabarbaruok. 120 g
cukruSkładniki na
bezę:4
białka1 szklanka
cukruMąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i
solą. Dodać przesiany
cukier puder,
masło i
żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać
cukrem i smażyć ok. 3 minuty. Sok można odlać i wymieszać z
wodą, co da pyszny kompot :)
Rabarbar odsączyć na durszlaku z pozostałego soku.Ciasto rozwałkować na papierze w prostokątnej formie.Wyłożyć odsączony
rabarbar.
Białka ubić z
cukrem na sztywno. Wyłożyć na
rabarbar.Przygotować kruszonkę. Do tego rozpuścić
masło i wymieszać z
mąką i
cukrem.Posypać nim ciasto.Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.