ßßß Cookit - przepis na Mazurek orzechowy z powidłami, bakaliami i bezą

Mazurek orzechowy z powidłami, bakaliami i bezą

nazwa

Wykonanie

Bestsellerowy mazurek! Wiem, że po ostatnim mazurku orzechowym z bezą odczuwaliście mały niedosyt i z chęcią wcisnęlibyście jakąś konfiturę pomiędzy ciasto i bezę - padały takie propozycje ;-). Tutaj pomiędzy pysznym orzechowym ciastem a chrupiącą bezą znajdziecie i powidła śliwkowe i bakalie i skórkę z pomarańczy... Ten smak Was zachwyci, obiecuję! :-)
Składniki na orzechowy spód:
170 g orzechów włoskich, zmielonych
170 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
Mąkę przesiać, dodać zmielone orzechy i masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 18 minut, na jasnozłoty kolor.
Beza:
4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.
Ponadto:
1 mały słoiczek powideł śliwkowych, 290 g (bardzo polecam powidła śliwkowo - pomarańczowe, jeśli przygotowaliście je jesienią :-)
100 g suszonych fig, posiekanych
100 g suszonych daktyli, posiekanych
otarta skórka z 1 pomarańczy (pominąć, jeśli używacie powideł śliwkowo - pomarańczowych)
mała garść orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie
Na podpieczonym mazurku posmarować powidła śliwkowe. Równą warstwą wysypać suszone posiekane figi i daktyle. Posypać otartą skórkę z pomarańczy. Przykryć ubitą bezą, posypać orzeszkami włoskimi.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-orzechowy-z-powidlami,-bakaliami-i-beza