ßßß
Bestsellerowy mazurek! Wiem, że po ostatnim mazurku orzechowym z bezą odczuwaliście mały niedosyt i z chęcią wcisnęlibyście jakąś konfiturę pomiędzy ciasto i bezę - padały takie propozycje ;-). Tutaj pomiędzy pysznym orzechowym ciastem a chrupiącą bezą znajdziecie i powidła śliwkowe i bakalie i skórkę z pomarańczy... Ten smak Was zachwyci, obiecuję! :-)Składniki na orzechowy spód:170 g orzechów włoskich, zmielonych170 g mąki pszennej80 g cukru pudruszczypta soli200 g masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%2 żółtkaMąkę przesiać, dodać zmielone orzechy i masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 18 minut, na jasnozłoty kolor.Beza:4 białkaszczypta soli200 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Ponadto:1 mały słoiczek powideł śliwkowych, 290 g (bardzo polecam powidła śliwkowo - pomarańczowe, jeśli przygotowaliście je jesienią :-)100 g suszonych fig, posiekanych100 g suszonych daktyli, posiekanychotarta skórka z 1 pomarańczy (pominąć, jeśli używacie powideł śliwkowo - pomarańczowych)mała garść orzechów włoskich, posiekanychWykonanieNa podpieczonym mazurku posmarować powidła śliwkowe. Równą warstwą wysypać suszone posiekane figi i daktyle. Posypać otartą skórkę z pomarańczy. Przykryć ubitą bezą, posypać orzeszkami włoskimi.Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).Smacznego :-).