Wykonanie
Bestsellerowy mazurek! Wiem, że po ostatnim mazurku
orzechowym z
bezą odczuwaliście mały niedosyt i z chęcią wcisnęlibyście jakąś
konfiturę pomiędzy ciasto i
bezę - padały takie propozycje ;-). Tutaj pomiędzy pysznym
orzechowym ciastem a chrupiącą
bezą znajdziecie i
powidła śliwkowe i
bakalie i skórkę z
pomarańczy... Ten smak Was zachwyci, obiecuję! :-)Składniki na
orzechowy spód:170 g
orzechów włoskich, zmielonych170 g
mąki pszennej80 g
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2
żółtkaMąkę przesiać, dodać zmielone
orzechy i
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je
mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w
mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 18 minut, na jasnozłoty kolor.
Beza:4
białkaszczypta
soli200 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na
bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
białka i zacząć ubijanie. Kiedy
białka lekko się spienią dodać
sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać
cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą
skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Ponadto:1 mały słoiczek
powideł śliwkowych, 290 g (bardzo polecam
powidła śliwkowo -
pomarańczowe, jeśli przygotowaliście je jesienią :-)100 g suszonych fig, posiekanych100 g
suszonych daktyli, posiekanychotarta skórka z 1
pomarańczy (pominąć, jeśli używacie
powideł śliwkowo -
pomarańczowych)mała garść
orzechów włoskich, posiekanychWykonanieNa podpieczonym mazurku posmarować
powidła śliwkowe. Równą warstwą wysypać suszone posiekane
figi i
daktyle. Posypać otartą skórkę z
pomarańczy. Przykryć ubitą
bezą, posypać
orzeszkami włoskimi.Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch
bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto
orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).Smacznego :-).