ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 kilogramówmasło 200 gramówcukier puder 6 łyżek stołowychżółtka (ugotowane)3 sztukpowidła śliwkowe 200 gramówbiałka 5 sztuksól 1 szczyptacukier 1 szklanekcukier waniliowy 1 sztukorzechy włoskie 100 gramówWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder oraz przetarte przez sitko żółtka i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i przełożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Brzegi ciasta podnieć na wysokość ok. 3 cm. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. Ciepły spód posmarować powidłami.Beza: ubić białka ze szczypta soli na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Rozsmarować pianę na warstwie powideł i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika (ok. 80 stopni) z uchylonymi drzwiami i piec, aż piana się zrumieni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: