ßßß Cookit - przepis na Ciasto z powidłami śliwkowymi " pleśniak"

Ciasto z powidłami śliwkowymi " pleśniak"

nazwa

Wykonanie

Ciasto "pleśniak", to ciasto, za którym w dzieciństwie nie przepadałam, nie lubiłam też za bardzo powideł śliwkowych, wolałam zawsze smak truskawek. Smaki z wiekiem jednak zmieniają się, dzisiaj z przyjemnością upiekłam "mini - pleśniaka" w foremkach - dałam sporo orzechów, nie żałowałam ich, a smak śliwek i powideł bardzo lubię...
Wróciłam do tego przepisu, bo w zasobach bloga zginął i zapomniałam o nim - jak przyjemnie jest "coś" odnaleźć i mieć okazję cieszyć się czymś na nowo.
Składniki :
250 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka , 2 białka
szczypta soli,
1-2 łyżki śmietany
można dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia, jeśli ktoś lubi wyrośnięte babeczki
słoik powideł śliwkowych - gęstych
1-1,5 szklanki orzechów włoskich
trochę cukru pudru do posypania i osłodzenia babeczek
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło (często śpieszę się i nie wkładam ciasta do lodówki - ważne, że jajka i masło są schłodzone).
Przygotowanie babeczek:
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka formą lub szklanką i dopasowujemy wycięte kółeczko do foremek, ciasto w foremce nakłuwamy widelcem, z resztek ciasta formujemy kulkę i ponownie rozwałkowujemy ciasto, wykrajając wąskie paseczki, które przeplatamy następnie gęsto obok siebie tak, aby utworzyły tzw. siatkę
do każdej babeczki dajemy powidła ( ilość zależy od wielkości foremek, ja daję do 1/3 wysokości ciasta)
posypujemy sporą ilością orzechów
ubijamy białka z dodatkiem 2 łyżek cukru na sztywną pianę, którą nakładamy na orzechy
wycinamy z "siatki" kółeczka wielkości foremki, następnie wycięte kółeczka dopasowujemy do brzegów ciasta babeczek tak, aby idealnie pasowały, a pod spodem siatki nie utworzyła się warstwa powietrza.
wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 20-25 minut - do momentu zrumienienia ciasta
Posypujemy babeczki cukrem pudrem, najlepiej przez sitko - powidła są bardzo słodkie, więc nie wolno przesadzić ze zbyt dużą ilością cukru
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/01/ciasto-z-powidami-sliwkowymi-plesniak.html