Wykonanie
Ciasto "pleśniak", to ciasto, za którym w dzieciństwie nie przepadałam, nie lubiłam też za bardzo
powideł śliwkowych, wolałam zawsze smak
truskawek. Smaki z
wiekiem jednak zmieniają się, dzisiaj z przyjemnością upiekłam "mini - pleśniaka" w foremkach - dałam sporo
orzechów, nie żałowałam ich, a smak
śliwek i powideł bardzo lubię...Wróciłam do tego przepisu, bo w zasobach bloga zginął i zapomniałam o nim - jak przyjemnie jest "coś" odnaleźć i
mieć okazję cieszyć się czymś na nowo.Składniki :250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka , 2
białkaszczypta
soli,1-2 łyżki
śmietanymożna dodać małą łyżeczkę
proszku do pieczenia, jeśli ktoś lubi wyrośnięte babeczkisłoik
powideł śliwkowych - gęstych1-1,5 szklanki
orzechów włoskichtrochę
cukru pudru do posypania i osłodzenia babeczek
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło (często śpieszę się i nie wkładam ciasta do lodówki - ważne, że
jajka i
masło są schłodzone).Przygotowanie babeczek:Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka formą lub szklanką i dopasowujemy wycięte kółeczko do foremek, ciasto w foremce nakłuwamy widelcem, z resztek ciasta formujemy kulkę i ponownie rozwałkowujemy ciasto, wykrajając wąskie paseczki, które przeplatamy następnie gęsto obok siebie tak, aby utworzyły tzw. siatkędo każdej babeczki dajemy powidła ( ilość zależy od wielkości foremek, ja
daję do 1/3 wysokości ciasta)posypujemy sporą ilością
orzechówubijamy
białka z dodatkiem 2 łyżek
cukru na sztywną pianę, którą nakładamy na
orzechywycinamy z "siatki" kółeczka wielkości foremki, następnie wycięte kółeczka dopasowujemy do brzegów ciasta babeczek tak, aby idealnie pasowały, a pod
spodem siatki nie utworzyła się warstwa powietrza.wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 20-25 minut - do momentu zrumienienia ciastaPosypujemy babeczki
cukrem pudrem, najlepiej przez sitko - powidła są bardzo słodkie, więc nie wolno przesadzić ze zbyt dużą ilością
cukruSmacznego:)