Wykonanie

Razem ze zmianą
pory roku ( i pogody ) przyszła do mnie ochota na lekkie dania :)Dziś przepis na fantastyczną
sałatkę z komosą
ryżową,
kurczakiem,
brokułem i
szparagami, którą przygotujecie w około 20 minut.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno więc świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy czy szkole a także do zabrania na majówkę ( tuż tuż ).Smacznego !

Składniki : ( 2 porcje )* 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ),* 1 szklanka
bulionu,* 2 pojedyncze
piersi kurczaka,* 1/2
brokuła, podzielony na różyczki,* 150 g
szparagów,* 1 łyżka
oleju kokosowego lub
oliwy,* 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej
papryki,*
sól, świeżo mielony
pieprz,

Przygotowanie :
Bulion zagotuj, wsyp komosę
ryżową, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.W
między czasie...
Kurczaka pokrój w paski, przypraw szczyptą
soli,
pieprzu i
papryką.Od
szparagów odetnij twarde końcówki, następnie przekrój na pół.Części z główkami odłóż na bok.Na patelni rozgrzej łyżkę
oleju, podsmaż
kurczaka razem z
brokułami i
szparagami ( bez części z główkami ) na złoty kolor chwilę przed końcem dodaj pozostałe końcówki
szparagów.
Kurczaka i warzywa zmieszaj z ugotowaną komosą
ryżową.Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.I gotowe ! :)