ßßß
Razem ze zmianą pory roku ( i pogody ) przyszła do mnie ochota na lekkie dania :)Dziś przepis na fantastyczną sałatkę z komosą ryżową, kurczakiem, brokułem i szparagami, którą przygotujecie w około 20 minut.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno więc świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy czy szkole a także do zabrania na majówkę ( tuż tuż ).Smacznego !
Składniki : ( 2 porcje )* 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ),* 1 szklanka bulionu,* 2 pojedyncze piersi kurczaka,* 1/2 brokuła, podzielony na różyczki,* 150 g szparagów,* 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy,* 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki,* sól, świeżo mielony pieprz,
Przygotowanie :Bulion zagotuj, wsyp komosę ryżową, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.W między czasie...Kurczaka pokrój w paski, przypraw szczyptą soli, pieprzu i papryką.Od szparagów odetnij twarde końcówki, następnie przekrój na pół.Części z główkami odłóż na bok.Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kurczaka razem z brokułami i szparagami ( bez części z główkami ) na złoty kolor chwilę przed końcem dodaj pozostałe końcówki szparagów.Kurczaka i warzywa zmieszaj z ugotowaną komosą ryżową.Przypraw do smaku solą i pieprzem.I gotowe ! :)