ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne grzyby w gęstym i pożywnym gulaszu
Tokań, ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie.
Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami, kopytkami, ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem w towarzystwie makaronu - tu akurat będą to świderki od MAKARONY POLSKIE
Zapraszam wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa i dodawania do niej przepisów. Stwórzmy zbiór pomysłów na lunchbox do pracy z makaronem w roli głównej, z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni.
Składniki na 4 solidne porcje:
MARYNATA DO MIĘSA:
sól
pieprz
przyprawa do gulaszu
majeranek
1-2 łyżki oleju
GULASZ:
1 kg szynki wieprzowej
2 duże cebule
1 garść grzybów leśnych suszonych
1/2 kostki rosołowej
1 liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
6-7 ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
smalec - do obsmażania mięsa
1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu
sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne - do doprawienia do smaku
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku przyprawami i wymieszać z olejem - dodanie oleju pozwoli na dłuższe przechowywanie mięsa w przyprawach . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do zamarynowania na noc.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki.
Grzyby namoczyć wcześniej w gorącej wodzie - 1/2 szkl. wody wystarczy - a następnie drobno pokroić - wody z moczonych grzybów NIE WYLEWAĆ!!!, doda się ją potem do garnka z mięsem .
Zamarynowane mięso wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażyć krótko na gorącej patelni na smalcu. Przełożyć do garnka w którym będzie duszony gulasz.
Na tym samym smalcu podsmażyć cebulę i potem dodać do garnka z mięsem. Dołożyć pokrojone drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Wszystko zalać wodą na tyle, aby przykryła mięso. Dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Dusić ok. 30-40 minut do miękkości - czas duszenia zależy od wielkości kawałków i jakości mięsa .
Jeśli gulasz wyjdzie za rzadki, można go zagęścić mąką ziemniaczaną - 1 łyżka tu wystarczy . Należy ją wcześniej rozprowadzić w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero wtedy dolać do garnka. Po dodaniu mąki, dusić jeszcze z 5 minut.
Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie pieprzem cayenne.
Podawać z ulubionym makaronem - u mnie są to świderki od MAKARONY POLSKIE :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/gulasz-wieprzowy-z-grzybami-lesnymi.html