ßßß
Tokań, ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie.Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami, kopytkami, ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem w towarzystwie makaronu - tu akurat będą to świderki od MAKARONY POLSKIEZapraszam wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa i dodawania do niej przepisów. Stwórzmy zbiór pomysłów na lunchbox do pracy z makaronem w roli głównej, z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni.
Składniki na 4 solidne porcje:MARYNATA DO MIĘSA:sólpieprzprzyprawa do gulaszumajeranek1-2 łyżki olejuGULASZ:1 kg szynki wieprzowej2 duże cebule1 garść grzybów leśnych suszonych1/2 kostki rosołowej1 liść laurowy3-4 ziarenka ziela angielskiego6-7 ziarenek czarnego pieprzu1/2 łyżeczki majerankusmalec - do obsmażania mięsa1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszusól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne - do doprawienia do smaku
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku przyprawami i wymieszać z olejem - dodanie oleju pozwoli na dłuższe przechowywanie mięsa w przyprawach . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do zamarynowania na noc.Cebule pokroić w cienkie półplasterki.Grzyby namoczyć wcześniej w gorącej wodzie - 1/2 szkl. wody wystarczy - a następnie drobno pokroić - wody z moczonych grzybów NIE WYLEWAĆ!!!, doda się ją potem do garnka z mięsem .Zamarynowane mięso wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażyć krótko na gorącej patelni na smalcu. Przełożyć do garnka w którym będzie duszony gulasz.Na tym samym smalcu podsmażyć cebulę i potem dodać do garnka z mięsem. Dołożyć pokrojone drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.Wszystko zalać wodą na tyle, aby przykryła mięso. Dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Dusić ok. 30-40 minut do miękkości - czas duszenia zależy od wielkości kawałków i jakości mięsa .Jeśli gulasz wyjdzie za rzadki, można go zagęścić mąką ziemniaczaną - 1 łyżka tu wystarczy . Należy ją wcześniej rozprowadzić w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero wtedy dolać do garnka. Po dodaniu mąki, dusić jeszcze z 5 minut.Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie pieprzem cayenne.Podawać z ulubionym makaronem - u mnie są to świderki od MAKARONY POLSKIE :)

