Wykonanie
Aromatyczne
grzyby w gęstym i pożywnym gulaszu

Tokań, ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od
kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim
mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie.Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby
ziemniakami, kopytkami,
ryżem czy
kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem w towarzystwie
makaronu - tu akurat będą to świderki od
MAKARONY POLSKIEZapraszam wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa i dodawania do niej przepisów. Stwórzmy zbiór pomysłów na lunchbox do pracy z
makaronem w roli głównej, z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni.

Składniki na 4 solidne porcje:MARYNATA DO
MIĘSA:
sólpieprzprzyprawa do gulaszu
majeranek1-2 łyżki
olejuGULASZ:1 kg
szynki wieprzowej2 duże
cebule1 garść
grzybów leśnych suszonych1/2
kostki rosołowej1
liść laurowy3-4 ziarenka
ziela angielskiego6-7 ziarenek
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
majerankusmalec - do obsmażania
mięsa1 łyżka
mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu
sól,
pieprz czarny mielony,
pieprz cayenne - do doprawienia do smaku
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku
przyprawami i wymieszać z
olejem - dodanie
oleju pozwoli na dłuższe przechowywanie
mięsa w przyprawach . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do zamarynowania na noc.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki.
Grzyby namoczyć wcześniej w gorącej wodzie - 1/2 szkl.
wody wystarczy - a następnie drobno pokroić -
wody z moczonych
grzybów NIE WYLEWAĆ!!!,
doda się ją
potem do garnka z
mięsem .Zamarynowane
mięso wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażyć krótko na gorącej patelni na
smalcu. Przełożyć do garnka w którym będzie duszony gulasz.Na tym samym
smalcu podsmażyć
cebulę i
potem dodać do garnka z
mięsem. Dołożyć pokrojone drobno
grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły.Wszystko zalać
wodą na tyle, aby przykryła
mięso. Dorzucić
kostkę rosołową,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i
majeranek. Dusić ok. 30-40 minut do miękkości - czas duszenia zależy od wielkości kawałków i jakości
mięsa .Jeśli gulasz wyjdzie za rzadki, można go zagęścić
mąką ziemniaczaną - 1 łyżka tu wystarczy . Należy ją wcześniej rozprowadzić w 2-3 łyżkach zimnej
wody, następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero wtedy dolać do garnka. Po dodaniu
mąki, dusić jeszcze z 5 minut.Na końcu doprawić do smaku
solą,
pieprzem, ewentualnie
pieprzem cayenne.Podawać z ulubionym
makaronem - u mnie są to świderki od
MAKARONY POLSKIE :)


