Wykonanie
Słynne, francuskie naleśniki Suzett z
pomarańczami. Wzbogaciłam je o
twarożek i
orzechy, słodkie, pachnące i wręcz wyśmienite. Polecam na śniadanie lub podwieczorek. Naleśniki podałam na pięknym stoliku wygrawerowanym przez sklep internetowy ePrezenty.pl

Składniki ciasta :150 g
mąki pszennej1 duże
jajkoszczypta
soli200 ml
mleka50 ml
wody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażeniaDodatkowo :250 g
serka waniliowego3
pomarańcze1/2 szklanki
soku pomarańczowego z kartonika1 dużą łyżka
cukru3 łyżki
masła naturalnego3 łyżki
brandygarść dowolnych
orzechówPrzygotowanie :Składniki ciasta miksujemy, pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło, po czym smażymy na lekko naoliwionej patelni naleśniki. Wychodzi około 5-6 sztuk.Smarujemy je cienko
serkiem waniliowym, posypujemy pokrojonymi
orzechami i składamy w tzw. chusteczkę.Dwa
pomarańcze filetujemy a z jednego ocieramy tarką skórkę i wyciskamy sok.Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 2 łyżki
masła z
cukrem, chwilkę karmelizujemy, następnie wlewamy cały sok z
pomarańczy ( również z kartonika ). Kładziemy złożone naleśniki, posypujemy
orzechami i delikatnie je obsmażamy z każdej strony do momentu odparowania części soku.Ostatni etap to flambirowanie czyli podpalenie
alkoholu. Zwiększamy płomień i wlewamy
alkohol. Kiedy zacznie parować podpalamy ostrożnie płyn na patelni.Gdy
alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, do pozostałego sosu po naleśnikach dodajemy filety z
pomarańczy, otartą
skórkę pomarańczową i łyżkę
masła, chwilkę smażymy.
Owoce z sosem rozkładamy na naleśniki. Danie podajemy ciepłe.Smacznego.



