Wykonanie
Postanowiłam upiec ciasto. A ponieważ moja mała M. pięknie śpi w nocy, a w dzień raczej nie ma wielkiej ochoty, to wszystko robimy razem, więc i babkę piekłyśmy razem. Miałam wielką ochotę wymyślić coś ze
szpinakiem lub pokrzywami, ale szkoda mi było czasu na eksperymenty, bo mała cierpliwość bywa ograniczona :) Na pierwsze wspólne ciacho wybrałam więc łatwą i szybką babkę na
majonezie, a żeby nie była taka zwyczajna dodałam trochę
kakao i jest czekoladowa. Później pomyślałam, że fajnie byłoby wrzucić do niej trochę
orzechów i następnym razem pewnie tak zrobię.Płacz, gdy włączyłam mikser był wielki, ale później z kwaśną miną dobrnęłyśmy do końca :) Babka wyszła puszysta i fajnie lekko wilgotna. Posypałam ją tylko
cukrem pudrem, ale
polewa czekoladowa również będzie świetnym pomysłem.Ogólnie upieczona w keksówce świetnie sprawdzi się choćby na niedzielną
kawę ze znajomymi. Ale można też upiec ją w formie na babkę i wtedy będzie pięknie prezentować się np. na świątecznym
stole.Ach, no i kwestia
majonezu. Nie obawiajcie się go w wypiekach, ponieważ jest kompletnie niewyczuwalny ;) W końcu w gruncie rzeczy to
jajka i
olej. Użyty zamiast "tradycyjnego" tłuszczu jak
margaryna czy
olej sprawia, że ciasto jest lekkie i nie ocieka tłuszczem. Ciasta z
majonezem są puszyste i delikatne. Jeśli jeszcze do tej
pory nie piekliście żadnego, koniecznie musicie spróbować!Babkę upiekłam w keksówce o wymiarach ok. 28 cm x 9 cm.Składniki:- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3/4 szklanki
cukru (lub cała w zależności od upodobań!)- 5
jajek- dowolny
aromat waniliowy - u mnie łyżka płynnego z prawdziwą
wanilią, ale może być np.
cukier waniliowy- 3 łyżki gorzkiego
kakao*- 4 kopiaste łyżki
majonezu*** okazało się, że tym razem nie mam gorzkiego, użyłam 4 łyżek słodkiego na bazie
cukru trzcinowego (jest trochę mniej słodkie niż te zwykłe)** użyłam zwykłego
majonezu, nie jakiegoś odtłuszczonego, "light" itp. Do ciasta nie dodajemy już więcej tłuszczu, więc nie wiem czy z takim "lekkim"
majonezem może się ono udać, ale jeśli ktoś z Was próbował,
dajcie znać w komentarzu :)Przygotowanie:1. Przygotuj obie
mąki i
kakao - przesiej do miski, dodaj
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.2. Oddziel
żółtka jaj od
białek. W misce ubij
białka na pianę (nie musi być całkiem sztywna). Cały czas miksując dodawaj partiami
cukier. Dodaj aromat lub
cukier waniliowy, a następnie dodawaj po jednym
żółtka. Dodawaj po łyżce
majonez, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.3. Teraz partiami dodawaj wymieszane sypkie składniki i mieszaj delikatnie łyżką (już nie mikserem!). Gdy wszystko dokładnie się połączy przelej do foremki posmarowanej wcześniej
masłem i wysypanej delikatnie
bułką tartą.4. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Czas pieczenia może różnić się w zależności od kształtu użytej foremki i piekarnika, dlatego po około 40 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe :)A jeśli ten przepis był przydatny, daj znać w komentarzu lub na funpage'u:
