Wykonanie
Dzięki pieczeniu z dodatkiem
masła,
piersi kurczaka się niezwykle soczyste i aromatyczne, natomiast dodatek
koperku nadaje im wiosenny, świeży charakter. Polecam to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.

4
filety z piersi kurczakasól, świeżo mielony
czarny pieprz,
papryka słodka - do oprószeniasiekany
koperek - ok. 4-6 łyżek1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty2 łyżki
olejumasło1.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 4 filetów uzyskać 8 kotletów jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron
solą,
pieprzem i
słodką papryką.2. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy
olej oraz oddajemy
czosnek i łyżkę siekanego
koperku - mieszamy. Na tym układamy płasko, najlepiej jedną warstwą, kotlety z
kurczaka. Każdy kotlet posypujemy obficie
koperkiem i układamy na nim po cienkim plasterku
masła.Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut, aż
mięso będzie złote i przestanie być surowe.Można podać
sałatką i z pieczonymi
ziemniakami, frytkami,
makaronem lub
ryżem.