Wykonanie

Typowe ciasto idealne do popołudniowej
herbatki: mocno
cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie
skórką z cytryny i
masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :)Chciałam, żeby ciasto miało ładny żółte kolor, dlatego część
mąki pszennej zastąpiłam kukurydzianą. Jeśli dodacie też świeże
jajka prosto od
kury, kolor będzie jeszcze piękniejszy :)Sama już nie wiem co w tym cieście lepsze: smak czy obłędny zapach... ? :)) Zdecydujcie sami :DSKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):1 szklanka
cukru4
jajka (rozm. L)200 g miękkiego
masła0,5 szklanki
mąki kukurydzianej1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej2 płaskie lyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
jogurtu greckiegosok z 1
cytrynyskórka otarta z 2
cytrynDODATKOWO:
cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C.Keksówkę o wymiarach (górna krawędź) 11 x 26 cm włóż folią aluminiową i wysmaruj cienko
olejem.
Jajka ubij z
cukrem na puszystą masę. Dodaj , zmiksuj, dosyp obie
mąki i
proszek do pieczenia,
masło pokrojone w drobniutką kosteczkę wlej
jogurt,
sok z cytryny i dorzuć skórkę. Zmiksuj całość na gładką masę przez około 1 minutę .Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 60-65 minut, aż drewniany patyczek wsadzony w środek ciasta będzie suchy. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie oprósz
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!




