Wykonanie
Jakiś czas temu bardzo polubiłam się z wszelkiego rodzaju serniczkami i od tej
pory piekę je dość regularnie. Dotychczas na blogu opublikowałam przepisy na: sernikobrownie, sernik z polewą
truskawkową,
bananowo-
kokosowy, z
rabarbarem, czy też z
morelami .Dzisiejszy sernik ma bardzo bogaty smak. Jego spód to prosta kruszonka. Do masy serowej dodałam
cukier waniliowy, nadający piękny aromat oraz
budyń, który zmienia konsystencję
sera. Wyżej znajduje się słodka, letnia warstwa
truskawek oraz warstwa niezastąpionych
bananów. Wierzch można ozdobić dodatkowo świeżymi
owocami.Jeśli wolicie zdrowsze wypieki, to
mąkę pszenną zastąpcie pszenną pełnoziarnistą, a
cukier biały-
ksylitolem lub
brązowym cukrem (trzeba go dać około 1/4 więcej).


Składniki na blachę o wymiarach 24x27cm:spód:150g
mąki pszennej typ 65050g
cukru75g
masłamasa serowa:800g
białego sera, trzykrotnie mielonego200g
jogurtu greckiego100g
cukrułyżka
cukru waniliowego3
jajkatorebka budyniu
waniliowego (40g)warstwa truskawkowa:500g
truskawek2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukruwarstwa bananowa:5 średnich, mocno dojrzałych
bananów2 łyżeczki
żelatynymasa serowa:
Zmielony ser biały miksujemy razem z
jogurtem, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W drugiej misce ucieramy całe
jajka z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy je do masy serowej i miksujemy, tylko do połączenia składników. Następnie dosypujemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy.spód:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier i zimne
masło posiekane w małe kosteczki. Szybko zagniatamy, aby otrzymać kruszonkę.pieczenie:Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wsypujemy gotową kruszonkę i przygniatamy ją rękę, aby spód był równy. Pieczemy go przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Po tym czasie wlewamy na niego masę
serową i pieczemy ją przez godzinę w tej samej temperaturze.warstwy
owocowe:Gdy sernik wystygnie zaczynamy przygotowanie
owoców.
Truskawki miksujemy razem z dwoma łyżkami
cukru.
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą,
wodą. Mieszamy, aby dobrze się rozpuściła. Dodajemy ją do zmiksowanych
truskawek i blendujemy. Gotową masę
truskawkową wlewamy na upieczony sernik i od razu wstawiamy go do lodówki.Kiedy masa truskawkowa się zsiądzie, zaczynamy robić
bananową.
Banany blendujemy na gładki krem.
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą. Dokładnie ją rozpuszczamy i dodajemy do
bananów. Miksujemy, aż do otrzymania jednolitej masy. Wlewamy ją na masę
truskawkową i wstawiamy do lodówki.Sernik najlepiej jeść dopiero następnego dnia.Smacznego:)