Wykonanie
Zawsze mam problem ze śniadaniami, tzn. jadam je codziennie przed wyjściem z domu - budzę się tak głodna, że nie wyobrażam sobie inaczej ;-) ale nigdy nie mam czasu, by jakoś szczególnie to śniadanie celebrować :-(
Kawa, jakaś szybka kanapka albo
sałatka przygotowana wieczorem i w
drogę! Za to inaczej jest w soboty i niedziele - w końcu mam chwilę na przygotowanie czegoś godnego uwagi :-) poza tym w te dni nie muszę jeść sama (nie szczególnie to lubię), ale jemy rodzinnie :-) Wczoraj rano postanowiłam dostarczyć rodzinie porządną dawkę węglowodanów na cały dzień, a przynajmniej przedpołudnie ;-) i oto co wyszło :-)
SKŁADNIKI2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
jogurtu typu greckiego1/2 kg
truskawek1
jajko2 łyżki
cukru1
cukier waniliowydodatkowo: 1 łyżeczka
masła,
truskawkiTruskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Następnie dodajemy
jogurt,
jajko, oba
cukry i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Truskawki nie muszą być zmiksowane bardzo dokładnie, mogą pozostać drobne kawałeczki. Dodajemy
płatki i mieszamy łyżką aż wszystko się połączy. Foremkę do zapiekania smarujemy
masłem (inaczej będziecie
mieć problem z wyjęciem owsianki po upieczeniu) i wlewamy masę owsiankową :-) zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (wcześniej nagrzewamy piekarnik).
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy owsianka na pewno jest gotowa (powinien być suchy lub minimalnie wilgotny) . Gotowe danie obsypujemy
truskawkami.