Wykonanie

Osobiście nie jestem wielką zwolenniczką
żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam
figla, więc zamiast grillowanych, są
żeberka duszone w
cebulowym sosie. I
powiem szczerze, nie żałuję,
żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :)Składniki- 1 kg
żeberek wieprzowych- 2-3
cebule-
sól,
czosnek mielony,
kminek mielony,
majeranek,
papryka czerwona mielona,-
olej- 1 łyżka
mąki pszennejWykonanie
Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram
solą i wszystkimi
przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam łyżkę
oleju i obsmażam na wysokim ogniu kawałki
żeberek. Kiedy się zrumienią, zalewam je gorącą przegotowaną
wodą, tak aby w połowie było przykryte. Zmniejszam gaz, do zawartości patelni dodaję posiekaną w półplasterki
cebulę. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości
mięsa. W małym garnuszku rozrabiam
mąkę z zimną
wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego
mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje.
Żeberka podałam z
ziemniakami purre i
Sałatką Rubinową firmy
ORZECHSałatka rubinowa to surówka z
białej kapusty i tartych
buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i
pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :)Smacznego :)
