Wykonanie
Cześć =) Ponieważ tradycyjny rosół to smak, który nigdy się nie znudzi, Kasztanowa Kuchnia zaprasza ponownie na tą rozgrzewającą zupę. W dzisiejszej wersji do rosołu zostało dodane kilka suszonych podgrzybków, których smak wzbogaca esencjonalność
wywaru =)
Potrzebne będą:- 2,5 litra
wody- 4-5
udek z kurczaka (lub inne części)- 4
marchewki- 2
pietruszki- 1
por- kawałek
selera- 4-5 suszonych podgrzybków lub innych
grzybów leśnych- opcjonalnie 2-3 ząbki
czosnku-
liść laurowy- kilka kulek
ziela angielskiego- kilka kulek
pieprzu-
sól-
kurkuma- zielona
pietruszka do posypaniaSposób wykonania:1) Wkładamy części
kurczaka i warzywa do dużego garnka, dodajemy
grzyby,
listek laurowy,
ziele angielskie i
pieprz, zalewamy zimną
wodą i doprowadzamy do wrzenia.2) Zmniejszamy aż do minimum i gotujemy rosół ok. 2 godziny.3) Doprawiamy
solą i dodajemy małą ilość
kurkumy, na czubku łyżeczki.4) Wyjmujemy wszystkie warzywa i, w razie potrzeby, odcedzamy rosół z pozostałych farfocli.4) Podajemy rosół z dowolnym
makaronem posypany
natką pietruszki, udekorowany
marchewką, albo jako czysty
bulion do picia.
Smacznego =)Agnieszka