ßßß
Potrzebne będą:- 2,5 litra wody- 4-5 udek z kurczaka (lub inne części)- 4 marchewki- 2 pietruszki- 1 por- kawałek selera- 4-5 suszonych podgrzybków lub innych grzybów leśnych- opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku- liść laurowy- kilka kulek ziela angielskiego- kilka kulek pieprzu- sól- kurkuma- zielona pietruszka do posypaniaSposób wykonania:1) Wkładamy części kurczaka i warzywa do dużego garnka, dodajemy grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.2) Zmniejszamy aż do minimum i gotujemy rosół ok. 2 godziny.3) Doprawiamy solą i dodajemy małą ilość kurkumy, na czubku łyżeczki.4) Wyjmujemy wszystkie warzywa i, w razie potrzeby, odcedzamy rosół z pozostałych farfocli.4) Podajemy rosół z dowolnym makaronem posypany natką pietruszki, udekorowany marchewką, albo jako czysty bulion do picia.
Smacznego =)Agnieszka