Wykonanie

P ytacie mnie w komentarzach na fejsbuku, w prywatnych wiadomościach, na żywo, kiedy mam czas na gotowanie. Nie mam. Pracuję osiem godzin, dwie dojeżdżam do pracy, po powrocie stęskniony Kacper angażuje mnie w swoje życie. Robimy wspólnie koktajle, kolacje, czasami ugniatamy ciasto na
chleb lub przygotowujemy składniki na obiad. To ja podążam za nim, a nie on za mną. Zostają nam tylko dwie godziny, żeby zrobić coś razem. Uwielbia być ze mną w kuchni, a mnie nie stresuje myśl, że powinnam w tym czasie budować kolejną wieżę z klocków, przejrzeć kolejną książeczkę czy ułożyć puzzle. Nie lubię bawić się klockami, lubię być z nim. To on wybiera miksery, roboty, rózgi, wagę. Przesypuje, przelewa, rozsypuje, rozlewa... Albo wyciąga zawartość szafek, układa tor przeszkód, buduje wieże z malutkich słoiczków
anchois, z pustych pojemników, składa części robota... Czasami siada na blacie i kibicuje z zachwytem mieszadłom, które sklejają wsypane przez niego składniki. Jest szczęśliwy, a ja? Wychowuję małego Gordona, któremu kończę obiad, piekę
chleb lub zdrowe ciasto
marchewkowe w nocy. Nocy, która przerywana jest kilkoma pobudkami. Nocy, która zostaje dla mnie. To ode mnie zależy czy obejrzę jeszcze ulubiony film (książek już nie widzę) czy pójdę spać. Wybieram film, wyśpię się jak będzie dorosły.Tak, jestem szczęśliwa i mam czas na gotowanie, w nocy...Składniki:500 g obranej
marchewki, startej na najmniejszych oczkach250 g białej
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cynamonu3/4 szklanki
oleju ryżowego4
jajka3/4 szklanki
cukru kokosowego4 równe
jabłka2 łyżki
syropu klonowegopół łyżeczki
cynamonuMarchewkę przełożyć na sitko. W dużym garnku zagotować na dnie
wodę, Ułożyć sitko z
marchewką, szczelnie przykryć i gotować na parze 15 minut. W tym czasie obrać
jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Rozgrzać patelnię z odrobiną
masła klarowanego, dodać
jabłka, oprószyć
cynamonem i połączyć z
syropem. Karmelizować, aż lekko zmiękną. Do dużej miski przesiać
mąkę i połączyć z suchymi składnikami. Do dzieży robota wbić
jajka,
cukier i miksować, aż masa
potroi objętość. Dodać stopniowo
olej i suchą masę. Na końcu wmieszać przestudzoną
marchewkę. Dużą tortownicę wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Przełożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć ćwiartki
jabłek i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Zostawić na chwilę i studzić na kratce.