Wykonanie
Bardzo dużo się dzieje, czasu za mało na to co lubię najbardziej, czyli gotowanie, zdjęcia i bieganie. O ile bieganie udaje mi się wcisnąć w dzień, to z gotowaniem, które wymaga spokoju, jest gorzej. Na szczęście, udało mi się upiec chlebek
kokosowy, który umila moje śniadania. Jest wilgotny i aromatyczny, a do tego zdrowy.Walczę z używaniem
białego cukru w kuchni, ale równie ważnym problemem, któremu staram się stawić czoła jest zakwaszenie organizmu, a to, nie korygowane może być przyczyną chorób i złego samopoczucia. Co powoduje zakwaszenie, o tym wkrótce, ale już ten na weekend proponuję chlebek
kokosowy, bez
białego cukru, w ramach diety alkalicznej, zasadowej. To rodzaj babki, lekko słodkiej, ja dodałam do niej
borówki, ale można je pominąć. Jest dobra sama, szczególnie tuż po upieczeniu, ale ja najbardziej lubię kawałek
chlebka kokosowego podpiec i cienko posmarować
masłem orzechowym i
miodem, dlatego nazywam babkę
chlebkiem, po angielsku również taka babka to 'Bread'.




Składniki:280g białej
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu130g
wiórków kokosowych75g
masła, miękkiego100g
syropu z agawy ( ważyłam, nie odmierzałam objętości )60g
cukru brzozowego -
ksylitolu2
jajka300ml
mleka ryżowego albo
migdałowego1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z
waniliigarść
borówek - opcjonalnie


Jak zrobić:foremka 20x9cm1. Wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
wiórki kokosowe w dużej misce. Osobno ubij
masło z
syropem z agawy i
ksylitolem. Dodaj
jajka, ekstrakt
waniliowy i
mleko ryżowe, ubij dobrze. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj dobrze, ale nie rób tego za długo - mikserem albo łyżką.2. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto do formy. Wyrównaj wierzch, posyp
borówkami, piecz w 180'C przez około 1 godzinę, aż będzie złociste z wierzchu, a patyczek suchy. Chlebek uniesie się trochę, ale nie wyrośnie za bardzo.Jeżeli ciasto zaczyna brązowieć z wierzchu za wcześnie, możesz przykryć folią aluminiową i dopiec do końca, aż będzie gotowe w środku.Zostaw na kilka minut w formie,
potem wyłóż na kratkę do wystudzenia.
