Wykonanie
Bardzo lubię rolady z
kurczaka, bo to danie które nie wymaga dużo czasu, a efekt zawsze jest pyszny. Można poszaleć z nadzieniem i za każdym razem sprawić, by smakowały inaczej. Dziś polecam Wam wersję z pysznymi
oliwkami hiszpańskimi.


Składniki :
filety z piersi kurczakaboczek surowy wędzony w plastrach
oliwki hiszpańskie faszerowanezimne
masło w małych kawałkachposiekana
natka pietruszkisuszony
majeraneksól,
pieprz1-2
cebuleolejPrzygotowanie :Filety przecinam tak, by otrzymać jak największe plastry
mięsa. Lekko je rozbijam, oprószam z obu stron
solą,
pieprzem i duszonym
majerankiem.
Oliwki siekam drobno i układam razem z posiekaną
natką pietruszki wzdłuż każdego plastra, rozkładam też po kilka kawałeczków
masła. Zwijam roladki (nie trzeba przejmować się ich otwartymi bokami, bo te zostaną za chwilę zabezpieczone
boczkiem) Każdą roladkę ściśle owijam
boczkiem, jak na zdjęciu i układam na patelni z rozgrzanym
olejem. Przykrywam patelnię i obsmażam roladki z każdej strony na rumiano. Gdy są całe obsmażone, zmniejszam ogień i na patelnię dorzucam posiekaną w kostkę
cebulę. Duszę wszystko razem ok. 35-40 minut.Podaję z
sałatą.






