Wykonanie
Witajcie :-) Wiosna rozgościła się na dobre i aż żal nie korzystać z jej dobrodziejstw. Postanowiłam przemycić trochę nowalijek w
papier ryżowy tworząc spring rollsy. Uwielbiam pierwsze wiosenne warzywa, pierwszy
szczypiorek najlepiej z domowego ogródka czy
natkę pietruszki, nasze
krajowe pomidory z pierwszego słońca czy
ogórki. Wszystko więc znalazło się w tym przepisie. Do całości dodałam pełnoziarnisty
makaron Lubella Kokardki, by wzbogacić posiłek o wartości odżywcze - poza tym, ten
makaron wygląda całkiem fajniej niż
chiński ;-)Wykonanie spring rollsów jest bardzo łatwe i zajmuje dosłownie kilka chwil, bo wystarczy ugotować
makaron, zamoczyć papier i pokroić składniki, po czym zawinąć zgrabne rolki. Taki posiłek jest bardzo, bardzo zdrowy i można go spokojnie zapakować sobie do pracy, dziecku do szkoły czy po prostu cieszyć się nim w domowym zaciszu. Nikt nie powiedział, ze sajgonki muszą być tłuste, smażone i nadziane
ryżem prawda? :-)Składniki:15 sztuk
papieru ryżowego (ja skorzystałam z okrągłego)100 g
makaronu pełne ziarno kokardki Lubellapęczek
natki pietruszkipęczek
szczypiorkupół zielonego
ogórkapomidor malinowy6 dużych liści
sałaty lodowejpęczek
rzodkiewkipapryka czerwonasól i
pieprz* do całości można dodać swoje ulubione dodatki - grillowanego
kurczaka,
orzechy itp.Wykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu - 10 minut (z dodatkiem
soli).Warzywa umyć.
Sałatę porwać na małe kawałki.
Paprykę,
ogórka i
rzodkiew pociąć w cienkie ale dość krótkie słupki.
Szczypiorek i
natkę posiekać, natomiast
pomidora pokroić w kostkę.
Papier ryżowy zamoczyć na 2-3 sekundy w letniej wodzie, odłożyć na talerz i poczekać chwilkę aż zmięknie. Na środkową część nakładać kolejno wszystkie składniki (ja zaczynałam od
makaronu i
natki pietruszki), następnie oprószyć
sola i
pieprzem. Papier zawijać w podłużne koperty dość ciasno - powinien bez problemu dobrze się trzymać, przykleić się wręcz do siebie. Dla pewności można rolki związać gałązką
szczypiorku.Smacznego!Pozdrawiam ciepło,
Kasia