Wykonanie
O cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane
cebulą i posypane
makiem to już nasz
krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne popołudnie czy poranek, to pracę nad tym przepisem możemy sobie wygodnie rozłożyć w czasie. Prawda jest taka, że oprócz tego że jest to danie czasochłonne bo ciasto musi wyrastać, to tak naprawdę wcale nie jest trudne. Ot, jak to powiedział mój synek -
bułki z
cebulą.Najbardziej lubię takie cebularze, które mają duuużo farszu, są delikatne i aromatyczne a skórkę mają leciutko chrupiącą - zapraszam po taki właśnie przepis.Składniki na około 20 sztuk:Ciasto:800 g
mąki pszennej60 g świeżych
drożdży2
jajkapłaska łyżeczka
soliłyżka
cukru1,5 szklanki letniej
wody (szklanka = 250 ml)1
jajo do posmarowania wierzchu ciastaFarsz:1 kg
cebuli białej20 dag
żółtego serałyżka
makułyżka
śmietany 18 %
sól i
pieprz,
gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona
olej do podsmażeniaWykonanie:Do małego naczynia pokruszyć
drożdże, dodać łyżkę
cukru i łyżkę
maki. Zamieszać. Zalać połową ciepłej
wody i odstawić na 10 minut.
Drożdże powinny napęcznieć i się spienić.Do dużego naczynia przesiać
mąkę, wbić dwa
jaja, wsypać płaską łyżeczkę
soli, rozczyn oraz pozostałą
wodę. Wyrobić ciasto - powinno być zbite i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cebulę przekroić na pół, pokroić w plastry, plastry przekroić jeszcze raz na pół. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażać
cebulę z dodatkiem
soli.
Cebula powinna zmięknąć - jednak nadal powinna pozostać blada (w razie potrzeby można podlać
wodą i
wodę odparować). Zostawić do przestygnięcia.Na tarce zetrzeć
ser, dodać go do chłodnej
cebuli wraz z
śmietaną. Doprawić do smaku
pieprzem, gałką oraz w razie konieczności
solą.Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki, formować płaskie placuszki, układać je na lekko oprószonej
mąką stolnicy. Przykryć ściereczką by nie obeschły i pozostawić na pół godziny do podrośnięcia.W każdym placuszku robić wgłębienie za pomocą szklanki - lub rozszerzając placek palcami. W wgłębienie nakładać sporą ilość farszu.Rozkłócić 1
jajko. Posmarować każdego cebularza
jajkiem (można także
mlekiem) za pomocą pędzelka, następnie posypać go
makiem.Placuszki układać na papierze do pieczenia i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!Instagram /// FACEBOOK