ßßß Cookit - przepis na Sakiewki z kaszanką

Sakiewki z kaszanką

nazwa

Wykonanie

Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.
Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmienia
swój smak.
Warto skosztować.
Potrzebujemy:
na ciasto:
-3 szklanki pszennej mąki
-10 dkg masła
-4 jajka
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-1 dkg drożdży
-szczyptę soli na nadzienie:
-4 kaszanki
-jedną dużą cebulę
-5 plasterków żółtego sera
-warzywko
-barbecue
- olej
Drożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć) i zagniatamy ciasto.
Kaszankę pozbawiamy osłonki, cebulę kroimy w kostkę i oprószamy warzywkiem.
Na minimalnej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,
przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.
W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatki z konserwowej papryki i konserwowych ogórków.
Kaszanka gotowa.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki.
Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu i na górze ściskamy,
tworząc sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.
W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera.
Tak wygląda gotowa sakiewka.
Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia,
i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut.
Po upieczeniu wyglądają tak, czyli bajecznie:
Pachnie w całym domu!
A jak smakuje...............
To jest pyszne!!!
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/sakiewki-z-kaszanka.html