Wykonanie
Zamienimy pospolitą
kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana
kaszanka zupełnie zmieniaswój smak.Warto skosztować.Potrzebujemy:na ciasto:-3 szklanki
pszennej mąki-10 dkg
masła-4
jajka-2 łyżki kwaśnej
śmietany-1 dkg
drożdży-szczyptę
soli na nadzienie:-4
kaszanki-jedną dużą
cebulę-5 plasterków
żółtego sera-warzywko-barbecue-
olejDrożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki
cukru i 2 łyżeczkami
wody.Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy
drożdże (nie muszą rosnąć) i zagniatamy ciasto.
Kaszankę pozbawiamy osłonki,
cebulę kroimy w kostkę i oprószamy warzywkiem.Na minimalnej ilości
oleju szklimy
cebulę, dodajemy rozdrobnioną
kaszankę,przyprawiamy
przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.
W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatki z
konserwowej papryki i
konserwowych ogórków.
Kaszanka gotowa.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki.
Na ciasto nakładamy
kaszankę, zbieramy rogi kwadratu i na górze ściskamy,tworząc sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.
W wersji z
serem na ciasta nakładamy plasterek
sera.
Tak wygląda gotowa sakiewka.
Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia,
i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut.
Po upieczeniu wyglądają tak, czyli bajecznie:
Pachnie w całym domu!A jak smakuje...............To jest pyszne!!!
Smacznego!