ßßß
Dzisiaj mam dla Was propozycje przepisu na chałkę, ale nie słodką a wytrawną. Przepis ten pochodzi ze Szwajcarii, gdzie ten rodzaj pieczywa jest nazywany "zupfe" i jest tradycyjnie pieczony w weekendy. Ja zmodyfikowałam troszkę przepis i dodałam ser żółty emmentaler. Chałka jest w smaku zupełnie inna, ale smaczna.Ja bym ją podała z zupą kremem albo różnymi pastami. Zachęcam Was do spróbowania tego rodzaju pieczywa.Ja z pewnością jeszcze upiekę taką chałkę. Lubię poznawać nowe smaki.Zapraszam :-)Składniki:- 350 g mąki pszennej- pół łyżeczki soli- 20 g świeżych drożdzy- 2 łyżki ciepłej wody- 150 g kwaśniej śmietany (ja dałam 18%)- 1 jajko- 50 g miękkiego masła- 70 g sera żółtego - emmentalerWykonanie:Drożdże należy rozprowadzić w wodzie. Śmietanę musimy podgrzać w rondelku do 37 stopni i dodać do niej drożdże, wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko i śmietanę z drożdżami. Ser zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Wyrobić ciasto i przełożyć do lekko natłuszczonej oliwą miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i uformować chałkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 40 minut.Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut do zarumienienia, przestudzić. Podawać z masłem, pastami, do zupy.Smacznego :-)


