Wykonanie
Jak to zwykle bywa, gdy nadchodzi weekend mamy ochotę na sycące kolacje pełne aromatów. Jakiś czas temu otrzymałam do testowania zestaw
sosów. Przyznam, że nie używam tego rodzaju gotowych dań, ale różnorodność smakowa oraz skład produktów wywołał u mnie ogromny entuzjazm. Sosy nie zawierają konserwantów, nawet barwione są naturalnie. Testy rozpoczęłam od
sosu pieczarkowego i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jego smakiem. Doskonale skomponował się z kluskami kładzionymi w roli zapiekanki. Jeśli macie ochotę na coś, co Was nasyci i zachwyci, szczerze polecam!
Składniki:- 200 g
mąki pszennej,- szczypta
soli,- 1 duże lub 2 mniejsze
jajka,- 1/2 szklanki ciepłej
wody,- 1/2 łyżki stopionego
masła,- 1 słoik
sosu pieczarkowego Tarsmak,- starty
żółty ser.W misce umieszczamy przesianą
mąkę,
jajka,
sól,
wodę,
masło. Mieszamy do połączenia składników (można ręcznie lub mikserem). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypujemy
mąki, jeśli zbyt gęste - dolewamy odrobinę
wody (powinno być gęste). Za pomocą łyżki kładziemy partiami ciasto na wrzącą, osoloną
wodę. Gotujemy chwilę od wypłynięcia. Kluski powinny być nie do końca ugotowane, ale tak ma być ze względu na zapiekanie.Na dnie małego naczynia żaroodpornego układamy odcedzone kluski. Polewamy
sosem pieczarkowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy ok. 15-20 minut. Pod koniec posypujemy startym
żółtym serem, zapiekamy. Smacznego!