ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kluskami kładzionymi

Zapiekanka z kluskami kładzionymi

nazwa

Wykonanie

Jak to zwykle bywa, gdy nadchodzi weekend mamy ochotę na sycące kolacje pełne aromatów. Jakiś czas temu otrzymałam do testowania zestaw sosów. Przyznam, że nie używam tego rodzaju gotowych dań, ale różnorodność smakowa oraz skład produktów wywołał u mnie ogromny entuzjazm. Sosy nie zawierają konserwantów, nawet barwione są naturalnie. Testy rozpoczęłam od sosu pieczarkowego i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jego smakiem. Doskonale skomponował się z kluskami kładzionymi w roli zapiekanki. Jeśli macie ochotę na coś, co Was nasyci i zachwyci, szczerze polecam!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 duże lub 2 mniejsze jajka,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1/2 łyżki stopionego masła,
- 1 słoik sosu pieczarkowego Tarsmak,
- starty żółty ser.
W misce umieszczamy przesianą mąkę, jajka, sól, wodę, masło. Mieszamy do połączenia składników (można ręcznie lub mikserem). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste - dolewamy odrobinę wody (powinno być gęste). Za pomocą łyżki kładziemy partiami ciasto na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy chwilę od wypłynięcia. Kluski powinny być nie do końca ugotowane, ale tak ma być ze względu na zapiekanie.
Na dnie małego naczynia żaroodpornego układamy odcedzone kluski. Polewamy sosem pieczarkowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy ok. 15-20 minut. Pod koniec posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/zapiekanka-z-kluskami-kadzionymi.html