Wykonanie

Szybkie ciasto orkiszowe z
owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej
mąki,
oleju i
jogurtu (bez dodatku
cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko
kokosowe i wręczrozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy to wręcz nabiera jeszcze smaku i wilgoci. Można je przygotować z każdymi sezonowymi
owocami, a także z
konfiturą, u mnie z kawałkami
jabłek i domową
konfiturą morelowo-
malinową . Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-)Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm.Składniki suche:- 400g
mąki orkiszowej typ750- 100g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000- 1 i 1/4 szklanki
ksylitolu (250g), można zastąpić
cukrem, np trzcinowym- 2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia (u mnie domowy)- 1/4 płaskiej łyżeczki
sody- 1/4 płaskiej łyżeczki
soli- 1/4 szklanki
wiórków kokosowychSkładniki mokre:- 3 duże
jajka- 2/3 szklanki
oleju- 1 szklanka
jogurtu naturalnego (płynnego)- 1/2 szklanki
mleka+ dodatkowo:- ulubione
owoce (u mnie 2 duże
jabłka i domowa
konfitura morelowo-malinowa)Kruszonka :- 150g
mąki orkiszowej typ750- 100g
ksylitolu- 80g zimnego
masła- 1 czubata łyżka
ksylitolu z
wanilią (lub
cukier waniliowy)- 30
wiórków kokosowychW misie miksera umieścić wszystkie składniki kruszonki i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki.

Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy.W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników.



Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe
owoce, ja użyłam 2 duże
jabłka i mały słoiczek
konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne
owoce.Wierzch posypujemy kruszonką.



U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu.Podajemy oprószone mielonym
ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z
cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki i kilku kropli
olejku migdałowego.





Smacznego :-)