Wykonanie

Ciasto trochę przypominające
drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą
jogurtu i
oleju), z
owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia
ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek. Dwie miski: w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie zawartości misek łączymy, ciasto na blaszkę i gotowe. Wykładamy
owoce, posypujemy kruszonką i po max.40 minutach mamy gotowe pyszne ciasto, które zaskoczy myślę niejedną osobę. Wygląda może niepozornie ale zapewniam Was, że smakuje cudnie. Nie było osoby, której by nie przypadło do gustu, a trochę ich było... Do przygotowania z każdymi sezonowymi
owocami, u mnie część była z
rabarbarem i
truskawkami (to już standard o tym czasie- połączenie idealne) a część z mrożonymi
jagodami. W ten sposób otrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik), nie zawiodłam się kolejny już raz ;-)Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm, super wysokiego pysznego ciasta.Składniki ciasta:- 510g
mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki*
mąki tortowej- 1 i 1/4 szklanki
ksylitolu (lub
cukru, np.trzcinowego)- 2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy)- 1/4 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 3 duże
jajka- 2/3 szklanki
oleju- 1 szklanka
naturalnego jogurtu (lejącego)- 1/2 szklanki
mleka (może być roślinne)1,5-2 szklanki
owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać)Kruszonka:- 150g
mąki orkiszowej (lub tortowej)- 100g
ksylitolu (lub
cukru)- 80g zimnego
masła- 1 czubata łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukier waniliowy)* szklanka o pojemności 250mlSuche składniki:
mąkę,
sodę,
sól,
proszek do pieczenia oraz
ksylitol wymieszać w jednej misce.Mokre składniki: roztrzepane
jajka,
jogurt,
mleko oraz
olej wymieszać w drugiej misce.Przygotować sobie kruszonkę: w tym celu do miski odważamy
mąkę, dodajemy
ksylitol,
ksylitol z
wanilią oraz zimne
masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagniatamy kruszonkę, odkładamy ją w chłodne miejsce.

Połączone mokre składniki wlać do suchych i zamieszać, tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo.

Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, ułożyć na nim przygotowane wcześniej
owoce i posypać kruszonką.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.35-40 minut . Ja piekłam 40 minut, jak na mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...)Ostatnio piekłam 33 minuty i było idealne, wypieczone, ale nie spieczone. Takie jak lubimy. :-)

Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym
ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli
olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi
płatkami migdałów.






Smacznego ;-)