Jeśli już naprawdę nie mam czasu ani ochoty na gotowanie, gotuję zupę. To najszybszy pomysł na obiad. Zawsze mam zamrożony bulion na czarną godzinę i to dodatkowo ułatwia sprawę. Dzięki temu nie tracę czasu na gotowanie bulionu od zera, a co najważniejsze nie używam kostek rosołowych. Same plusy. A krem jest naprawdę świetny!Składniki:2/3 szklanki suchej soczewicy (użyłam czerwonej)ok 1 l bulionu warzywnego lub rosołu2 łodygi selera naciowegopuszka pomidorów1 ząbek czosnku1 cebulasólpieprzkuminolej do smażenia (u mnie olejkokosowy)Wykonanie:Ugotuj soczewicę aż będzie miękka. Seler naciowy pokrój w kawałki, cebulę w półplasterki a czosnek drobno posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę i seler, gdy warzywa zmiękną dodaj czosnek, soczewicę i pomidory. Wymieszaj całość. Zagotuj bulion i wrzuć do niego warzywa. Zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem i kuminem. Podawaj z grzankami lub np. z ciabattą.Składniki