ßßß
W mojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku.
Składniki:1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki)1 puszka tuńczyka w sosie własnym4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej2 jajka (ugotowane na twardo)1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszku2 ząbki czosnkusól i pieprz do smakusos:2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego2 - 3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów1/2 łyżeczki curryPrzygotowanie:Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być tak 2 cm ponad ziarna.Po moczeniu zlać wodę, cieciorkę przełożyć do garnka ze świeżą wodą i gotować ją około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić.Pomidory i paprykę pokroić w cienkie paski. Ilość papryki dostosować do tego jak bardzo jest w niej wyczuwalny ocet (bardzo octowej dodać mniej).Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.Jajka obrać i drobno pokroić.Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Składniki sosu dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Sałatka jest bardzo sycąca.Zobacz również: