ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

nazwa

Wykonanie

W mojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku.
Składniki:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie
2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej
2 jajka (ugotowane na twardo)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
2 - 3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być tak 2 cm ponad ziarna.
Po moczeniu zlać wodę, cieciorkę przełożyć do garnka ze świeżą wodą i gotować ją około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić.
Pomidory i paprykę pokroić w cienkie paski. Ilość papryki dostosować do tego jak bardzo jest w niej wyczuwalny ocet (bardzo octowej dodać mniej).
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Jajka obrać i drobno pokroić.
Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka jest bardzo sycąca.
Zobacz również:
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/02/saatka-z-ciecierzycy-i-tunczyka.html