Wykonanie

W mojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę
tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z
ciecierzycą (
cieciorką),
suszonymi pomidorami i
papryką konserwową, a do sosu dodałam
curry.
Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku.

Składniki:1/2 szklanki suchej
ciecierzycy (
cieciorki)1 puszka
tuńczyka w sosie własnym4
suszone pomidory ze słoiczka w
oliwie2 - 3 kawałki (paski)
papryki konserwowej2
jajka (ugotowane na twardo)1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
groszku2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smakusos:2 łyżki
jogurtu naturalnego typu greckiego2 - 3 łyżki
oliwy od
suszonych pomidorów1/2 łyżeczki
curryPrzygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin,
wody ma być tak 2 cm ponad ziarna.Po moczeniu zlać
wodę,
cieciorkę przełożyć do garnka ze świeżą
wodą i gotować ją około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić.
Pomidory i
paprykę pokroić w cienkie paski. Ilość
papryki dostosować do tego jak bardzo jest w niej wyczuwalny
ocet (bardzo octowej dodać mniej).
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Jajka obrać i drobno pokroić.
Tuńczyka,
kukurydzę i
groszek odsączyć z zalewy.Składniki sosu dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Sałatka jest bardzo sycąca.Zobacz również: