Wykonanie

Bardzo fajny pomysł na efektowny tort z naleśników :) Widziałam już wiele
tortów naleśnikowych, ale ten na blogu Moje Wypieki spodobał mi się najbardziej i pomyślałam sobie, że z przyjemnością zrobię taki dla mojej Rodziny :) Użyłam jednak mojego przepisu na krem budyniowy, żeby znacznie zmniejszyć ilość dodanych
żółtek.
Dżemem truskawkowym smarowałam zaś co trzeci naleśnik, żeby przełamać smak, a wierzch udekorowałam mieszanymi
owocami. Oczywiście moje Dzieci były zachwycone
tortem i nie mogły się od niego oderwać, ale również mój francuski piesek - Szanowny Mąż - wyraził swe uznanie o owym naleśnikowym torcie, także nie pozostaje mi nic innego jak tylko wpisać go do naszego stałego repertuaru :DNaleśniki usmażyłam ze znanego już Wam mojego przepisu na naleśniki, który znajdziecie TU . Aby tort był wysoki, użyłam podwójnej porcji ciasta, z którego wyszło mi 19 naleśników, a które smażyłam na patelni o średnicy 22 cm.Myślę, że połączenie pysznych naleśników, z kremem budyniowym i
mascarpone oraz
dżemem truskawkowym to taki pewniak, który sprawdzi się na wielu rodzinnych uroczystościach, ale również w niedzielne leniwe popołudnie czy na zwykłych plotkach przy
kawie :) Spróbujcie!SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (na około 19-20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 22 cm):podwójna porcja na ciasto z TEGO przepisuSKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:600 ml
mleka0,5 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1
laskii wanilii)3
żółtka4 łyżki
mąki ziemniaczanejDODATKOWO:150 - 170 g
mascarpone (zimnego)
cukier puder do dosłodzenia kremu (opcjonalnie, ja dodałam 2,5 łyżki)
dżem truskawkowy (lub inny według uznania)
maliny,
borówki,
truskawki do dekoracjilistki
miętycukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Usmażone placki pozostaw do całkowitego ostygnięcia.W ganku zagotuj 500 ml
mleka z
cukrem i
cukrem waniliowym (lub ziarenkami
wanilii). W pozostałych 100 ml
mleka rozmieszaj dobrze (np. trzepaczką)
żółtka z
mąką ziemniaczaną. Na gotujące się
mleko wlej masę
mleczno-
zółtkową. Gotuj i mieszaj całość, aż powstanie bardzo gesty
budyń. Zdejmij garnek z ognia i
budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej lub woreczkiem foliowym, i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodź przez kilka godzin w lodówce.Po tym czasie w misce utrzyj którego
mascarpone, następnie dodaj do niego po pełnej łyżce budyniu, do jego wyczerpania. Ma powstać gładki i jednolity krem (jeśli krem będzie mocno gęsty dodaj jeszcze odrobinę
mascarpone, ale uważaj z tym, żeby krem później się nie rozlewał niepotrzebnie). Jeśli krem będzie za mało słodki dodaj do niego
cukier puder (według uznania) i dokładnie zmiksuj.SKŁADANIE:1 naleśnik posmaruj
dżemem, zroluj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Odłóż na bok do dekoracji.Na talerzu lub paterze ułóż pierwszy naleśnik i posmaruj go kremem budyniowym (około 1,5 pełnej łyżki). Przykryj kolejnym naleśnikiem, ponownie posmaruj
kerem, połóż trzeci naleśnik i posmaruj go warstwą
dżemu. Postępuj według tego schematu (2 naleśniki z
budyniem, 1 naleśnik z
dżemem) aż do wyczerpania się naleśników.Środkową cześć na wierzchu
tortu naleśnikowego posmaruj odrobiną kremu budyniowego i ustaw na niej pionowo pocięte kawałki naleśnika z
dżemem. Wokoło poukładaj dekoracyjnie
owoce, połóż listki
mięty i posyp wierzch
cukrem pudrem. Tort schłodź przez kilka godzin w lodówce. Gotowe! Smacznego!





