Wykonanie

Za oknem wciąż pada. Ta pogoda ma się jeszcze ponoć utrzymać przez tydzień... Ale to nic, bo jest coś, co na pewno poprawi humor każdemu! Pierwszym przepisem, który chciałabym zaprezentować na moim blogu jest przepis na tartę z
owocami sezonowymi. Jest pyszna i prosta w wykonaniu, a zatem do dzieła!★ Tarta owocowa ★Składniki:Spód:250g
mąki25g
cukru pudrupół kostki
masła7-8 łyżeczek zimnej
wodyZmiksować
mąkę,
cukier puder i
masło. Kiedy składniki połączą się w drobne grudki, wyłączyć mikser i ugnieść ciasto. Na koniec dodać
wodę, która ostatecznie połączy składniki.Ciasto ugnieść w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Po pół godziny wyjąć ciasto, rozwałkować i ułożyć na blaszce do tarty z wyjmowanym
spodem (moja blaszka ma 24 cm średnicy i ciasta wystarcza idealnie).Przed włożeniem do piekarnika podziurkować dokładnie spód widelcem.Piec w nagrzanym piekarniku w 190 °C najpierw przez ok. 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 bez, do momentu kiedy spód lekko się zarumieni.Krem:1 szkl.
mlekacukier wanilinowy3 łyżki
cukru3
żółtka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka zwykłej
mąki1 łyżka
masłaGotowy krem przypomina w konsystencji
budyń, jednak smakuje znacznie lepiej ;--)Podgrzać
mleko z
cukrem i
cukrem wanilinowym, ale nie gotować.Osobno wymieszać
żółtka z
mąkami. Wlać
mleko do
żółtek i dokładnie wymieszać.W trakcie mieszania powstaną grudki, dlatego w tym momencie należy przelać mieszaninę przez sitko z powrotem do garnka i przetrzeć grudki na tyle na ile się tylko da.Zagotować krem cały czas mieszając do momentu kiedy zgęstnieje.Na końcu dodać
masło i jeszcze raz wymieszać.Zdjąć krem z gazu, przełożyć do miski i przykryć folią (dzięki temu podczas stygnięcia nie powstanie "skórka" na górze).
Dżem:garść
owoców, np.
truskawek,
malinłyżka
cukruZagotować
owoce z
cukrem w garnuszku ciągle mieszając do powstania sosu-
dżemu owocowego.Oczywiście można też użyć gotowego
dżemu ze słoiczka.
Tarta:Skoro wszystkie składniki tarty są już gotowe można połączyć je razem! Kruchy spód smarujemy najpierw
dżemem, a
potem kremem. Na zakończenie wsypujemy dużo ulubionych
owoców! Ja użyłam
malin,
truskawek i
jagód.
Tarta gotowa, smacznego!Oryginalny przepis na spód znajduje się w książce "200 delicious desserts", hamlyn;a krem tutaj . Oba przepisy zmodyfikowane.