ßßß
 
            
         Składniki:- 3 żółtka- 2 łyżki cukru zwykłego- 1 łyżka cukru wanilinowego- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 laska wanilii- 450 ml mleka 3,2%Sposób przygotowania:Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożykiem wyskrobujemy ziarenka.Wlewamy mleko do miski, dodajemy żółtka, cukier wanilinowy, cukier zwykły, mąkę ziemniaczaną i wyskrobane ziarenka wanilii.Wszystko razem porządnie miksujemy lub mieszamy i przelewamy do garnka.Wrzucamy wyskrobaną laskę wanilii.Podgrzewamy do momentu, tuż przed wrzeniem, ale nie zagotowujemy. Sos powinien ładnie zgęstnieć.Wyjmujemy laskę wanilii i sos jest gotowy.
Składniki:- 3 żółtka- 2 łyżki cukru zwykłego- 1 łyżka cukru wanilinowego- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 laska wanilii- 450 ml mleka 3,2%Sposób przygotowania:Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożykiem wyskrobujemy ziarenka.Wlewamy mleko do miski, dodajemy żółtka, cukier wanilinowy, cukier zwykły, mąkę ziemniaczaną i wyskrobane ziarenka wanilii.Wszystko razem porządnie miksujemy lub mieszamy i przelewamy do garnka.Wrzucamy wyskrobaną laskę wanilii.Podgrzewamy do momentu, tuż przed wrzeniem, ale nie zagotowujemy. Sos powinien ładnie zgęstnieć.Wyjmujemy laskę wanilii i sos jest gotowy.