ßßß


380 gramów ugotowanych buraków1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)1,5 szklanki cukru (możecie użyć również trzcinowego)2 łyżki cukru z wanilią3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia100 gramów ciemnego kakaoszczypta soli6 jajek (M)1 szklanka oleju*błyszcząca polewa czekoladowa KLIKulubiona posypka* moja szklanka ma 250 mlPrzestudzone buraczki zetrzeć na drobnych oczkach, następnie zblendować na pure (sok zostawić).
Do buraczków dodać olej i jaja, porządnie zmiksować przez około 3 minuty (na najszybszych obrotach (uwaga, masa dość mocno pryska).Mąkę wymieszać z cukrem, solą, kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią, wsypać do buraczków z olejem, wymieszać dokładnie łyżką.
Prostokątną foremkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Studzić przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat i schłodzić do temp. pokojowej.Przygotować polewę KLIK .Polać ciasto, dowolnie udekorować, odstawić do zastygnięcia, smacznego !