Wykonanie
Ciacho jest świetne ! Tak jak w tytule, wilgotne, odpowiednio słodkie i mocno
kakaowe, do tego szybkie i łatwe, czego chcieć więcej? :)))Przepis od
Wiesi, podaję z moimi małymi zmianami.



380 gramów ugotowanych
buraków1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej (użyłam tortowej)1,5 szklanki
cukru (możecie użyć również trzcinowego)2 łyżki
cukru z
wanilią3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100 gramów ciemnego
kakaoszczypta
soli6
jajek (M)1 szklanka
oleju*błyszcząca
polewa czekoladowa KLIKulubiona posypka* moja szklanka ma 250 mlPrzestudzone
buraczki zetrzeć na drobnych oczkach, następnie zblendować na
pure (sok zostawić).

Do
buraczków dodać
olej i
jaja, porządnie zmiksować przez około 3 minuty (na najszybszych obrotach (uwaga, masa dość mocno pryska).
Mąkę wymieszać z
cukrem,
solą,
kakao,
proszkiem do pieczenia,
cukrem z
wanilią, wsypać do
buraczków z
olejem, wymieszać dokładnie łyżką.

Prostokątną foremkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać powierzchnię.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Studzić przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach,
potem wyjąć na blat i schłodzić do temp. pokojowej.Przygotować polewę KLIK .Polać ciasto, dowolnie udekorować, odstawić do zastygnięcia, smacznego !