Wykonanie
Tak jak w nazwie, szybciuteńkie, w 15 minut, delikatne i ładnie przechowujące się. Jeśli chcecie zrobić je w dużej prostokątnej blaszce, musicie podwoić wszystkie składniki.




1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
oleju4
jaja1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru z
waniliądodatkowo:2 płaskie łyżki ciemnego
kakao4 średnie
jabłkapolewa czekoladowa (około 1/3 porcji)Całe
jaja zmiksować z
cukrem i
cukrem waniliowym na piankę,
potem wlać
olej i krótko wymieszać łyżką.

Nastepnie dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zmiksować na najszybszych obrotach.Masę podzielić na dwie równe części.Do jednej z nich dodać
kakao i zmiksować.

Kwadratową blaszkę o
boku 20 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wyścielić papierem do pieczenia, wylać najpierw ciasto jasne, na środek wyłożyć ciemne. Patyczkiem do szaszłyków lub cienkim trzonkiem drewnianym przemieszać delikatnie masy (uważać by nie rozerwać papieru pod
spodem).


Na cieście poukładać wcześniej obrane i pokrojone na kawałki
jabłka (nie wciskać ich w ciasto).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni włożyć ciasto i piec około 35 minut do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ostudzone ciasto polać
polewą czekoladową.