Wykonanie
Witam kochani. Zupa pieczarkowa u nas należy do ulubionych, bo jest prosta, szybka i zawsze smaczna. Najbardziej lubię łączyć
pieczarki z
makaronem, najlepiej z
razowym typu spaghetti, bo się tak nie rozmiękcza. Oczywiście
makaron można ugotować osobno i każdy będzie dobry, tyle tylko, że dodatkowe gary i robota...
Długie grubsze
nity łamię na krótkie odcinki i wrzucam na wrzątek. Tutaj dodałam jeszcze niewielką ilość drobno pokrojonych warzywSkładniki na 3 porcje4-5 sporych
pieczarekokoło 3/4 szklanki
makaronu razowego spaghetti suchego połamanegomała
pietruszka,
marchew, ciut
seleraokoło 1,5 litra
wody1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka z malutkim brzuszkiem
mąki pszennej (przy
makaronie typu świdry
mąka jest przeważnie zbędna)1 łyżka
śmietany 12% (opcjonalnie)trochę tłuszczu do smażenia
przyprawy:
sól,
pieprz, szczypta
kurkumy i
oreganoPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmie
Makaron dzielę na mniejsze kawałki i wrzucam do wrzącej
wody. Zaraz dodaję pokrojone dość drobno warzywa-taka naturalna jarzynka zamiast tej kupnej proszkowanej. Trochę przyprawiam
solą, W tym samym czasie, na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaję pokrojoną drobno
cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję
pieczarki posiekane w plastry. Chwilę podsmażam i przyprawiam szczyptą
soli,
pieprzu,
kurkumą i
oregano. Mieszam i podsmażam chwilę. Zaraz dodaję rozdrobniony
czosnek. Króciutko podsmażam i posypuję
mąką, Mieszam całość i wlewam na patelnię 2-3 chochle
wywaru z
makaronu i warzyw. Mieszam dokładnie i wlewam do garnka z zupą.
Śmietanę hartuję niewielką ilością
wywaru poprzez energiczne wymieszanie i dodaję do zupy. Przyprawiam w razie potrzeby. Mniammm!!!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika