Wykonanie
Chilli con care to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju
papryka chili,
cebula,
czosnek,
pomidory i mielone lub drobno siekane
mięso
Składniki:40 dag
fasoli „JAŚ”2
cebule40 dag mielonej
wołowiny4 kolorowe
papryki1 szklanka
czerwonego wina1 łyżka
koncentratu pomidorowego4 łyżki
olejusól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra mielona do smakuWykonanie:
Fasolę namoczyć parę godzin wcześniej, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na
oleju, włożyć
mielone mięso i pokrojone
papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać
przecier pomidorowy i dusić przez 10 minut. Gdy
mięso jest już miękkie, dodać ugotowaną
fasolę, podlać
winem i gotować jeszcze przez parę minut. Pod koniec gotowania przyprawić na ostro i podawać na ciepło.