Wykonanie
Biszkopt ciemny:6 jaj15 dag
cukru12 dag
mąki tortowej3 łyżki
kakao40 g
masłaBiszkopt jasny:3
jajka3 łyżki
cukru½ szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaWarstwa serowa:80 dag
twarogu mielonego½ szklanki
mleka w proszku½ szklanki
mleka5 jaj2 łyżki miękkiego
masła20 dag
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny750ml
mleka2 budynie
śmietankowe32 g
cukru z prawdziwa
wanilią4 łyżki
cukru100 ml
likieru waniliowego35 dag
masłaWarstwa wiśniowa:1 słoik
wiśni drylowanych z
syropu2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru2
galaretki wiśniowe1 łyżeczka
żelatynyPoncz:¾ szklanki
wody¼ szklanki
likieru waniliowego1 łyżeczka
cukru pudruDodatkowo :
Polewa czekoladowaPosypka
białej czekoladySłoiczek
dżemu wiśniowegoSposób wykonania:
Biszkopt ciemny:
Jajka wbić do misy miksera, wsypać
cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy,
masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić,
mąkę wymieszać z
kakao, przesiać przez sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo
mąkę z
kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone
masło i delikatnie wmieszać w ciasto.Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c.Po upieczeniu wystudzić.
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od
żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać
cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym
żółtku aż do połączenia, wsypać partiami
mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny
biszkopt piec 20 minut w temp 160*c.Po upieczeniu wystudzić.Warstwa serowa:Wszystkie składniki umieścić w misie miksera zmiksować krótko, tylko do jednolitego połączenia składników , wylać na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się
biszkopty, piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.Krem budyniowy:Na
mleku z
cukrami gotujemy
budyń, studzimy. Miękkie
masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem
likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia.Warstwa wiśniowa:
Wiśnie z
syropem przelewamy do rondelka, dodajemy
sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z
sokiem z cytryny, wsypujemy
galaretki w proszku i
żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, można zmiksować blenderem na mus, zostawiamy do lekkiego stężenia.Poncz:Składniki ponczu mieszamy ze sobą.Złożenie ciasta:Na dnie blachy układamy ciemny
biszkopt, skrapiamy połową ponczu z
likierem, smarujemy cienką warstwą
dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.Dajemy warstwę
serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę
wiśniową i przykrywamy jasnym
biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy
polewa czekoladowa oraz posypką z
białej czekolady.Słodkich wypieków!

