Wykonanie
Biszkopt czekoladowy:8
białek¾ szklanki
mąki krupczatki¼ szklanki ciemnego
kakao½ szklanki
oleju roślinnego¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt jasny:3
jajka3 łyżki
cukru½ szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem czekoladowy:½ litra
śmietany kremówki 30%15 dag
gorzkiej czekolady1-2 łyżki
cukru pudruKrem
truskawkowy:½ litra
śmietany kremówki 30%20 dag
mascarpone½ szklanki musu
truskawkowego50 ml
likieru truskawkowego użyłam Dalkowski1 łyżka
żelatyny3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:
Konfitura truskawkowa lub
dżemPosypkaSposób wykonania:
Biszkopt ciemny:
Białka ubijać do białości wsypując stopniowo
cukier łyżka po łyżce aż do połączenia,
mąkę wymieszać z
kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych
białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać
olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut.
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od
żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać
cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym
żółtku aż do połączenia, wsypać partiami
mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny
biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzićMasa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać aby była dobrze ciepła, wkruszyć
gorzką czekoladę odczekać chwilę aż
czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy
cukier puder i zmiksować na krem.Masa truskawkowa:
Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej
wody mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem
truskawkowym.Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z
serem mascarpone i
cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z
likierem.Złożenie ciasta:Ciemny
biszkopt posmarować cienko
konfiturą lub
dżemem , wyłożyć
czekoladowy krem przykryć jasnym
biszkoptem i przykryć masą
truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.Słodkich wypieków!UWAGA: Jeśli lubicie "mokre ciasta jak tort wystarczy
biszkopty nasączyć zwykłym ponczem z
wody cukru i
cytryny .
