Wykonanie
Pierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos
ziołowo-
rozmarynowy wspaniale podkreślił smak
wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania.Ciasto zrobiłam na
mące od Młynomag i jestem tą
mąką zachwycona, pracowałam na
mące wielu firm, ale jak dotąd żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia-jest idealna i nie jest to żadna reklama a rzetelna opinia. Oby takich firm było więcej na rynku.Polecam tym bardziej, że można ją zamówić przez Internet z dostawą do domu.



Składniki:Ciasto:70 dag
mąki tortowej Młynomag1
jajkoGorąca
wodaFarsz:½ kg
mięsa wołowego15 dag drobnej
soczewicy1
marchewka2 małe
cebule4 łyżki
oliwySól i
pieprz do smakuSos
ziołowy:1,5 szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej2
liście laurowe½ łyżeczki suszonego
rozmarynuSzczypta
soliSzczypta
pieprzu czarnegoSzczypta
gałki muszkatołowejSok z cytryny do smakuSposób przygotowania:Farsz:
Wołowinę gotuję w małej ilości
wody z
marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę,
wywar zostawiam,w osobnym garnku gotuję w małej ilości
wody drobną
soczewicę, ugotowane
mięso mielę w maszynce do
mięsa, mieszam z
soczewicą,
cebulę siekam drobno, podduszam na
oliwie dodaję do masy, doprawiam
solą i
pieprzem, gdyby masa okazała się za sucha dolewam kilka łyżek
wywaru z
mięsa.Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo dość ciepłą
wodę około 70 *c i powoli zagniatamy ciasto, dozując ilość
wody tak aby zagnieść elastyczne miękkie ciasto.Wałkuję na ciasto wykrawam kółeczka nadziewam
mięsem, zlepiam, układam na ściereczce.Sos:
Mleko zagotowuję z suszonym
rozmarynem i liśćmi laurowymi-przecedzam przez drobne sitko,
zioła wyrzucam,
mleko stawiam znów na palnik na wolniutki ogień.Na patelni rozpuszczam
masło wsypuję
mąkę i robię zasmażkę , bulgoczącą wlewam do
mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam
solą pieprzem gałka muszkatołową oraz
sokiem z cytryny do smaku.Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem.

Smacznego!