Wykonanie
Delikatne drobiowe
mięso faszerowane duszonym
szpinakiem i
camembertem to wspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny obiad, smaku dopełnia dodatek sosu
cytrynowego.
Doda energii na cały dzień.Polecam.



Składniki:Na dwie osoby:1 duży podwójny
filet z kurczakaGarść
świeżego szpinakuKawałek
pora2 łyżki
masła½ krążka
sera camembertSól i
pieprz do smaku
Przyprawa ziołowa do
kurczakaOlej rzepakowy do smażeniaSos
cytrynowy:200 g
jogurtu naturalnego greckiego2 łyżki
majonezuSkórka otarta z ½
cytryny1 łyżka
soku z cytrynySzczypiorek so posypania
Sól i
biały pieprz do smakuSposób wykonania:
Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć
mięsa, oprószamy
solą pieprzem i
ziołową przyprawą do
kurczaka, odstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie:Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy pokrojony w kostkę
por oraz
szpinak, dusimy około 5 minut aż
masło odparuje, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Ser kroimy na grubsze paski.Kieszonki nadziewamy
szpinakiem oraz
serem, dociskamy lekko, aby nadzienie nie wypływało. Można spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane
mięso, smażymy na niewielkiej ilości
oleju pod przykryciem na patelni do momentu aż będzie usmażone.Sos:
Jogurt ucieramy z
majonezem oraz skórką startą ze sparzonej
cytryny, łączymy z
sokiem cytrynowym, doprawiamy do smaku
białym pieprzem oraz
solą , dodajemy posiekany drobno
szczypiorek.
Mięso układamy na talerzu podajemy z sosem i np. gotowanymi ziemniaczkami.